lauantai 10. lokakuuta 2015

Lastenkirjalauantai: Maria Kuutti: Anna ja Elvis leirillä

"Vaikka välillä oli riitoja, niin tärkeintä oli, että pystyi sopimaan ja antamaan anteeksi."
     
    
Arvostelukappale
     
Maria Kuutin nauruhermoja kutitteleva lastenkirjasarja on saanut kolmannen osan, Anna ja Elvis leirillä. Annan äiti on ilmoittautunut perheleirille, jonka aikana vanhemmat voivat pohtia parisuhdeasioita ja lapsille on järjestetty kaikenlaisia aktiviteetteja, kuten ratsatusta, askartelukerhoa ja uintia. Kun Makkosten perheestä on kyse, ei kaikki aina mene niin kuin Strömsössä. Yksi leirin ohjaajista jää märittelemättömän pitkälle sairauslomalle ja tilalle saadaan monille jo tuttu, räiskähtelevä naisihminen. 
  
Tässä osassa puhutaan ihastumisista, kerrotaan kummitustarinoita keskellä yötä ja tavataan uusia hahmoja, kuten kymmenen lapsen äiti Tarja Muttinen ja Annan isän äiti, mimmi. Annan ja Elviksen ystävyys joutuu koetukselle, kun uusi tyttö astuu mukaan kuvioihin. Myös aiemmissa teoksissa seikkaillut, lukijoiden suosikkihahmo mummo on jälleen mukana. 
  
Tällä kertaa eniten pidin Annasta, joka nauttii kirjoista ja kirjoittaa runoja - häneen on helppoa samaistua. Anna on juuri lainannut kirjastosta kolmetoista kirjaa, mutta äiti ei anna hänen ottaa niitä leirille mukaan. Niinpä kun muut lapset leikkivät piilosta, hyppää Anna urheiluvälinelaatikkoon kirjan kanssa ja säikäyttää leiriohjaajan, kun ei kuule etsintähuutoja. Kuten aikaisemminkin, vilisee kirjan sivuilla lukuvinkkejä, joista keräsin listan postauksen loppuun. 
  
Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun luin niin innokkaasti, että unohdin kaiken muun. (s. 42)  
  
Kaikki sarjan kirjoista ovat nopealukuisia, sillä niiden huumori ja syvällisemmätkin teemat saavat kerronnan rullaamaan. Kohderyhmänä pitäisin 6-9-vuotiaita, ääneen luettuna iltasaduksi tai lukemaan oppineille itsenäisesti. Näistä teoksista irtoaa rehelliset naurut aikuisellekin lukijalle. 
     
  • Aleksi Delikouras: Nörtti - Game Over
  • Harri István Mäki: Sihis ja kummituslaiva
  • Tuula Kallioniemi: Konsta leirikoulussa
  • Anneli Kanto: Virtasen lapset ja pentu
  • Astrid Lindgren: Kompa Komppinen
  • Päivi Lukkarila: Venlan alkeiskurssi
  • Robert Louis Stevenson: Aarresaari
  • Eduard Uspenski: Fedja-setä, kissa ja koira
  
Erityisen sitaattilainauksen maininnan saa: "Aivan kuin vanhoissa elokuvissa, jolloin maailmassa ei vielä ollut värejä." (s. 26)
  
Takakannesta: 
Annan vanhemmat päättävät lähteä avioliittoleirille, ja Anna ja Elvis pääsevät mukaan. Viikon aikana lapset musisoivat, taiteilevat, ratsastavat ja valvovat vähän liian pitkään. Leiri ei silti suju ihan ongelmitta: ystävysten välit kiristyvät, kun Annan huomion saa uusi tuttavuus. Sitten yksi leiriohjaajista sairastuu, ja leirin suunta muuttuu...
  
Mainion vastaanoton saanut sarja etenee vauhdikkaasti jo komanteen osaansa. Alakoukulaisten huumorintajuun kolahtavat tarinat liikkuvat lapsille tutuissa ympäristöissä ja heitä askarruttavissa asioissa. Villeistä ideoista vastaa lukijoiden suosikkihahmoksi noussut mummo!
     
102 sivua, Karisto 2015
  
Kuvitus: Katri Kirkkopelto, Elviksen piirros: Ilmari Kettunen, Piitun piirros: Lotta Pylvänäinen
      
Annan ja Elviksen matkassa leirille on lähdetty täälläkin: Suomi lukee
    
Sarjassa ilmestyneet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti