lauantai 20. helmikuuta 2016

Kirjaihmisten kauhukuvia -tag

Booktubesta ovat Suomeenkin rantautuneen erilaiset kirjatagit. Tämä viimeisin on Kirjavarkaan tunnustuksia -blogin suomentama (alkuperäinen versio löytyy Lindsey Hearts Booksista).
   
1. Sinun täytyy hankkiutua eroon kaikista kirjoistasi ja saat pitää ainoastaan yhden kirjan seuraavista neljästä genrestä: nykykirjallisuus, fantasia, tietokirjallisuus, ja yksi vapaavalintainen. Mitkä valitset?
  
Nykykirjallisuus: Suzanne Collins: Nälkäpeli
Fantasia: J.K. Rowling: Harry Potter ja liekehtivä pikari
Tietokirjallisuus: Toim. Arthur Cotterell: Mytologia - Jumalia, sankareita, myyttejä
Vapaavalintainen: Toim. Kaarina Helakisa: Pikku Pegasos
   
2. Olet kirjakaupassa ja kuulet teinin valittavan, ettei hän halua lukea, mutta hänen äitinsä inttää, että heidän pitää ostaa jotain. Menet heidän luokseen ja suosittelet kirjaa, jonka ajattelet sopivan sellaiselle, joka ei juuri perusta lukemisesta. Mitä kirjaa suosittelet?
  
Riippuu tietenkin minkä ikäinen teini on kyseessä ja onko hän tyttö vai poika. Toki, on paljon kirjoja, joita kummankin sukupuolen edustaja voi lukea, mutta erityisesti pojille suunnattua kirjallisuutta on huomattavasti vähemmän. Pojista on myös usein vaikeaa lukea naisen kirjoittamaa teosta.
  
Suositeltavan kirjan tulee tässä tapauksessa olla melko uusi, suomenkielinen ja sellainen, joka ei vaadi runsasta lukeneisuutta taustalle. Hyviä teoksia tällaiseen ovat esimerkiksi Timo Parvelan ja Bjørn Sortlandin dystopia-sarja Kepler62. Myös J.K. Rowlingin Harry Potterit (joista ensimmäisestä osasta on saatavissa nyt nyös kauniisti kuvitettu versio), Kerstin Gierin Unien kirjat -sarja, Suzanne Collinsin Nälkäpeli -trilogia (jonka elokuvaversiotkin ovat nyt kokonaan saatavissa DVD:llä) sekä Kirjavarkaankin mainitsema Anu Holopaisen Ihon alaiset.
    
Tässä tietenkin korostuu oma mukavuusalueeni vahvasti dystopian puolelle kallistuneena. Uskon, että monelle teinille voisikin olla sopivampaa tutustua vaikkapa Estelle Maskamen uutuukaiseen DIMILY - Rakastan -teokseen, joka on lähempänä heidän kokemusmaailmaansa. Olen kuullut monen kiinnostuneen lukemisesta tämän teoksen myötä. 
  
3. Et tunne oloasi hyväksi ja tarviset piristävän kirjan, joka saa sinut hyvälle tuulelle. Minkä kirjan luet?
   
Kissat (ja sarjakuvat) toimivat aina - etenkin sarjakuvakissat. Voisinkin siis lukea esimerkiksi Chi's Sweet Homea, Neiti Koume, tiikeriraitaa tai Ninni Aallon Kas, kissaa. Varmasti viihdyttävä on myös J.K. Rowlingin Harry Potter ja liekehtivä pikari, sarjan ehdoton suosikkini, jota olenkin juuri nyt lukemassa. 
   
Väiski-kissa ja Kissavieras.
   
4. Menet ajassa taaksepäin teinivuosiisi. Mitä kirjaa lukemasta oletettavasti löytäisit itsesi?
   
Todennäköisesti kyseessä olisi jokin Merjan Jalon Nummelan ponitallilaiset -sarjan kymmenistä osista. Luin niitä aina yläasteelle saakka, jolloin löysin fantasian. Varhaisimpia fantasia-kokemuksiani oli Anu Holopaisen Sonja-sarjan ensimmäinen osa Kristallien valtakunta.
   
5. Ystäväsi yllättää sinut matkalla ja sinulla on tunti aikaa pakata. Minkä kirjan otat mukaan lukeaksesi sitä matkalla?
   
Jos lähtö olisi tästä tunnin päästä, valintani olisi tuo jo aiemminkin mainittu Harry Potter ja liekehtivä pikari. Siinä riittää vielä luettavaa, jollei matka aivan kauhean pitkäksi veny. 
   
6. Talosi on ryöstetty. Älä huoli, kaikki ihmiset ovat turvassa, mutta kirjahyllystäsi ei voi sanoa samaa. Minkä kirjan toivot olevan tallella?
   
Tärkeimpiä kirja-aarteita lienevät nimmarein varustellut Johanna Sinisalon Auringon ydin ja Jaakko Markus Seppälän Lemen. (Kauheaa, kun en muista ollenkaan mitä kaikkea hyllyihini on kätkeytynyt...)
  
7. Ystäväsi lainaa kirjan ja palauttaa sen huonossa kunnossa. Miten ragoit? A) Teeskentelet, ettet huomannut B) Pyydät häntä ostamaan uuden C) Teet salaa samoin jollekin hänen tavaralleen
   
Todennäköisesti A. Ja olisin lainaamatta tuolle henkilölle enää koskaan mitään. 

10 kommenttia:

  1. Mukavaa, että innostuit tekemään tagin! Viisasten kiven kuvitettu versio voisi toimia loistavasti lukuhalujen herättäjänä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun esittelit tämän tagin suomalaisille lukijoille. Oli hauskaa miettiä vastauksia välillä hyvin haastaviinkin kysymyksiin.

      Poista
  2. Ihan hauska kysymyslista (vähän vielä totuttelen tuohon tag-termiin... eihän nämä oikein eroa niistä kysymyshaasteista, joita säännöllisin väliajoin putkahtaa ties mistä kirjablogeihin :)). Tuo eka kysymys on kyllä aika paha, todellinen painajainen :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin hieman haastava tuo tag-sanan käyttö, mutta mennään sillä millä se on tullut. Erittäin haastava eka kysymys, tosiaankin. Etenkin kun piti anoppilassa pinnistellä muistelemaan, mitä tietokirjoja minulla on. Tuon sain ystävältä lakkiaislahjaksi. Onneksi ei oikeadti tarvitse noin radikaalisti harventaa kirjahyllyä...

      Poista
  3. Onpas kiva tag! Vaikeita kysymyksiä, näitähän pitää ihan pohtia. Mutta hienoja vastauksia olet niihin kyllä keksinyt. Tämän voisi kyllä itsekin ehkä tehdä joku päivä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Aiempiin en ole tarttunut, kun niistä on puuttunut jotain. Tästä se löytyi ja välipostaukseksi hauska oli kirjoitella.

      Poista
  4. Olipas haastava haaste, mutta hyvin suoritit sen. Jäin tässä samalla itsekin miettimään, miten vastaisin ja tosi vaikeaksi meni! Jos oikein innostun, saatan tehdä tämän itsekin. :)

    Olen kylläkin rebel enkä aio ottaa käyttööni tag-sanaa, koska suomenkielinen sana "haaste" kuvaa juuri hyvin näitä haasteita. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en ole aivan vakuuttunut tag-sanan käytöstä suomalaisissa blogeissa. Haaste toimii hyvin, tulipa käytettyä nyt samaa sanaa, joka tässä jutussa on annettu.

      Vaikeita kysymyksiä tosiaan, etenkin eka ja kuudes.

      Poista
  5. Tunnin pakkausaika on minulle jopa epätavallisen pitkä, sillä reissaan melko paljon lyhyitä reissuja, joten olen kehittänyt hyvät rutiinit. Laukku esiin, lappaa sinne vaihtovaatteet, hygieniatarvikkeet yms. Menee noin 15-30 min.

    Jos kaverini palauttaisi kirjan huonossa kunnossa, saattaisin huomauttaa siitä, mutta en pyytäisi ostamaan uutta. Suurin osa kavereistani kyllä osaavat lukea kirjansa siivosti, enkä edes ole kovin nipo: pienet kolhut eivät haittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en osaa sanoa paljonko minulla menee pakkaamiseen. Yleensä laadin listan ennen lähtöä mitä otan mukaan. Sitten kasaan tavarat laukun läheisyyteen ja mieheni pakkaa ne laukkuun. On varsin hyvä hommassa!

      Elämän jäljet eivät haittaa kirjoissa, mutta jos teos palautuisi ihan törkeässä kunnossa, saattaisin vähintään nostaa kulmakarvaa kysyvästi, että mitä sille on tapahtunut. Onneksi ei koskaan ole tulleet lainakirjat huomattavan huonossa kunnossa.

      Poista