lauantai 6. helmikuuta 2016

J.K. Rowling: Harry Potter ja Azkabanin vanki

"Harry Potter oli monin tavoin erikoinen poika. Ensinnäkin kesäloma oli hänen 
mielestään inhottavin aika vuodesta. Toiseksi hän teki oikein mielellään läksynsä, 
mutta joutui puurtamaan niitä salaa yösydännä. Lisäksi hän sattui olemaan velho."
  
  
Okklumeus -lukuhaaste, luettuja Potter-kirjoja: 2
  
J.K. Rowlingin maagisia Harry Potter-romaaneja voi lukea moneen kertaan, ennen kuin ne menettävät tenhoavuutensa. Sarjan kiistämättömästi pidetyin Harry Potter ja Azkabanin vanki ja etenkin om suosikkini neljäs teos Harry Potter ja liekehtivä pikari kestävät toistuvat uusintalukukerrat. Tämä oli ainakin neljäs kerta, kun luin Azkabanin vangin ja uskon, että tämä arvio on pahasti alakanttiin. 
  
Kolmannessa osassa esiteltiin taas paljon uusia hahmoja, outoja taikaolentoja ja velhomaailman ihmeitä. Suosikkini uusista tulokkaista on ehdottomasti Hermionen persoonallinen kissa Koukkujalka - kissaihminen kun olen. Pimeyden voimilta suojautumisen opettajan paikkaa kutsutaan kirotuksi, sillä sen verran usein pestattu vaihtuu. Tämän kertainen viranhaltija on ehdottomasti minun sekä velhokoulun oppilaiden mielestä paras vuosiin. Moni muukin lukija varmaan samaistunee tähän. 
  
Yksi merkittävä hahmo on myös Azkabanin tarkoinvartioidusta velhovankilasta karannut, hyvin vaarallisena pidetty Sirius Musta. Mustan oletetaan pyrkivän Tylypahkaan, etsiäkseen Harryn käsiinsä. Niinpä Tylypahkan taikakoulun mailla vaeltelee ankeuttajia, Azkabanin vanginvartijoita. Pelottavan ulkomuodon lisäksi ankeuttajat imevät kaikki onnelliset muistot. jos niiden lähelle menee. 
  
Azkabanin vanki on tähän mennessä tummasävyisin Potter-teos ja se antaa paljon viitteitä tulevasta. Lapsenomaisuus ja kirkkaat värit alkavat haalistua sarjan edetessä. Vaikka Rowling kirjoittikin teoksen masentuneena (siitä ankeuttajat), ei teos kuitenkaan ole toivottoman synkkä. Harryn vanhempien historiasta paljastuu taas uusia yksityiskohtia. Harryn, Ronin ja Hermionen ystävyys tiivistyy edelleen.
  
Mika Launiksen kannet eivät ole suosikkejani monista eri kansivaihtoehdoista, mutta tämän kolmannen kannen kanssa hän on kuitenkin onnistunut luomaan hyvin dynaamisen ja sarjan henkeen sopivan kuvan, jossa on paljon vihjeitä kirjan sisällöstä. 
    
Arvosana:
  
Takakannesta:
Vaarallinen velho Sirius Musta on paennut Azkabanin vankilasta, mistä yksikään vanki ei ole koskaan ennen onnistunut pakenemaan. Sirius Musta on vuosia aiemmin tuomittu kolmentoista ihmisen murhasta, ja nyt hän on vapaalla jalalla. Kaikki merkit viittaavat siihen, että hän haluaa etsiä käsiinsä Harry Potterin. Taikaministeriö on valppaana ja Tylypahkan velhojen ja noitien koulussa kiristetään turvatoimia. Koulun porteille värvätään vartioimaan Azkabanin vanginvartiat, kauhistuttavat ankeuttajat. Harry luottaa Tylypahkan muurien suojaan ja rehtori Dumbledoreen, mutta onko hän turvassa edes Tylypahkassa? Miksi Sirius Musta etsii juuri Harrya? Entä miksi ankeuttajien läsnäolo vaikuttaa Harryyn paljon voimakkaammin kuin muihin? Mysteeri johdattaa ystävykset Harryn, Ronin ja Hermionen uskomattoman lennokkaan seikkailun pyörteisiin.

Harry Potter ja Azkabanin vanki on huippusuositun sarjan kolmas kirja. Velhomainen sanataituri J.K. Rowling lumoaa jälleen lukijansa nerokkailla juonen käänteillä ja taikuuden maailman kiehtovilla yksityiskohdilla. 
  
Suomentanut: Jaana Kapari, 465 sivua, Tammi 2002 (12. painos, 1. suomenkielinen painos 2000)
    
Alkuperäinen nimi: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (1999)
  
Sarjassa ilmestyneet: 
  1. Harry Potter ja viisasten kivi (1998) 
  2. Harry Potter ja salaisuuksien kammio (1999) 
  3. Harry Potter ja Azkabanin vanki (2000) 
  4. Harry Potter ja liekehtivä pikari (2001) 
  5. Harry Potter ja Feeniksin kilta (2004) 
  6. Harry Potter ja puoliverinen prinssi (2006) 
  7. Harry Potter ja kuoleman varjelukset (2008)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti