maanantai 1. tammikuuta 2018

Philip Pullman: Kultainen kompassi (Universumien tomu #1)

"Esine muistutti hyvin paljon kelloa tai kompassia, sillä siinä oli kehän eri kohtia osoittavat viisarit, mutta tuntien tai kompassin viivojen sijaan taulun kehällä oli useita pieniä kuvia."
   
   
Haasteissa: #hyllynlämmittäjä
Joulukuun Lukutoukat ja kirjanörtit -ryhmän kimppalukukirja
    
Philip Pullmanin Universumien tomu-trilogia kuuluu niihin kirjoihin, jotka eivät syystä tai toisesta herättäneet kiinnostusta nuoremmassa minussa. Muistan katselleeni sarjan teoksia useasti kirjastossa yläasteen ja lukion aikana, mutta koskaan ne eivät tarttuneet matkaan (joskin olen noina vuosina hassusti lukenut sarjan jälkeiseen aikaan sijoittuvan Lyran Oxfordin, siitä paljoa ymmärtämättä). Kotiutin trilogian muutama vuosi sitten edulliseen hintaan kirpparilta leffakannellisena painoksena, koska ajattelin lukea ne jossain vaiheessa. Luin Kultaisen kompassin viimein joulukuussa, kiitos vetämieni kimppalukujen (jotka jatkuvat keväällä, kannattaa käydä katsomassa, mitä teoksia tuolloin on luettavana, silläm ukaan saa aina liittyä, jos lukupiirimäinen toiminta kiinnostaa).  
    
Päähenkilö on 11-vuotias Lyra, joka on asunut koko ikänsä collegessa. Hajamieliset tutkijat ja opettajat pitävät Lyralle oppitunteja silloin kun muistavat ja milloin tyttö ilmaantuu paikalle. Enimmäkseen hän juoksentelee koulun palvelijoiden lasten ja katupoikien kanssa, vaikka onkin yläluokkaisen suvun lapsi. Hänestä oli suurimman osan teoksesta hieman vaikeaa pitää, vaikkakaan en osaa sanoa miksi. Yleensä pikkuvanhat lapsihahmot ovat minusta onnistuneita, kuten Flavia de Luce.

Kiinnostavampi hahmo onkin Lyran daimoni Pantalaimon. Jokaisella ihmisellä on daimoni, eläimenhahmoinen olento, joka on sidoksissa ihmiseensä - kuin kehon ulkopuolella elävä, sielun kiinteä ilmentymä. Lasten daimonit voivat muuttaa ulkomuotoaan, mutta murrosiässä ne valitsevat yhden, ihmisestään jollain tapaa kertovan hahmon. Daimonit eivät voi mennä kovin kauaksi ihmisestään ja ne jakavat heidän tunteensä ja kipunsa. Daimonit puhuvat vain omalle ihmiselleen ja suurin etikettivirhe on koskettaa jonkun toisen daimonia (mutta ne koskevat usein toisiaan). Kaikenkaikkiaan oikein kiehtovia otuksia ja onkin harmi, ettei täällä tosimaailmassa voi saada daimonia.

"Oletteko te naispuolinen tiedemies?" sanoi Lyra. Hän suhtautui naistutkijoihin jordanilaisittain asiaankuuluvan ylenkatseisesti: sellaisia toki oli, mutta heihin - ihmisparkoihin - ei voinut suhtautua sen vakavammin kuin temppuja tekeviin puettuihin eläimiin. (s. 75)
   
Lyra joutuu päätä huimaaviin seikkailuihin. Koko teoksen ajan hän pakenee, matkustaa yksin ja sekalaisissa ryhmissä paikasta toiseen, etsii, löytää ja kadottaa erinäisiä asioita ja samalla paljastaa salaisuuksia mm. omia vanhempiaan koskien. Lopulta hän päätyy Pohjoisnavalle ja kohtaa julmia ihmisiä, jotka tekevät inhottavia asioita. Kuten fantasioille on kovin tavanomaista, myös Lyran elämästä on olemassa ennustus. Mukana on myös Lapissa asuva noita nimeltään Serafina Pekkala.
 
En ollut aivan täysin lumoutunut teoksen luettuani, joskin ihan joutuisasti luettavaa tekstiä se onkin. Kerronta oli paikoin liian hidasta ja kiihdytti sitten odottamatta vauhtiaan silloin, kun olisi tehnyt mieli kuulla asioista lisää. Loppu jättää ihmettelemään, mitä tulikaan luettua, sillä paljoa ei selitellä ja tarina käynnistyy kunnolla vasta viime metreillä. Onkin siis luettava jossain vaiheessa ainakin seuraava osa, jotta saisi paremman käsityksen teoksen maailmasta, joka muistuttaa hieman omamme, sekä rinnakkaisista todellisuuksista, joiden olemassaoloa vasta väläytellään. 
   
Arvosana:
  
  
Takakannesta:
Noidat ovat jo tuhansia vuosia tienneet toisista maailmoista, rinnakkaismaailmoista, jotka ovat olemassa limittäin meidän maailmamme kanssa. Noitien asuinseuduilla maailmojen välinen verho on ohut, ja he ovat kuulleet puhuttavan lapsesta, jolla on suuri kohtalo. Tuo lapsi on Lyra, vilkas, itsepäinen ja utelias tyttö, joka on elänyt koko lapsuutensa tiedemiesten Keskellä Jordan Collegessa. Lyra ja hänen daimoninsa Pantalaimon joutuvat henkeäsalpaavaan seikkailuun kauas Pohjoiseen, panssarikarhujen, jäätiköiden ja noitien maahan. Apunaan Lyralla on aletiometri, symboleihin perustuva kultainen kompassi, mutta sitä on opttava tulkitsemaan, eikä se ole helppoa.

Suomentanut: Helene Bützow, 451 sivua, Tammi 2007 (8. painos, 1. painos 1996)
    
Alkuperäinen nimiThe Golden Compass (1995)
  
   
Sarjassa ilmestyneet:
 • Kultainen kompassi (1996) / The Golden Compass (1995)
 • Salaperäinen veitsi (1997) / The Subtle Knife (1997)
 • Maaginen kaukoputki (2001) / The Amber Spyglass (2001)

1 kommentti:

 1. Muistan itse lukeneeni kyseisen teoksen kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla luin koko kirjasarjan ja Lyran Oxfordin, ja myöhemmin luin pelkästään vain tämän kirjan. (Luin sen jostain syystä yhtä lukion koetta varten ja kun siitä piti kirjoittaa analyysi, olin niin sietämättömän kipeä, että oksat pois.) Jotenkin kirja ei säväyttänyt enää toisella kertaa. Se kaikki maagisuus, sun muu oli kadonnut.

  Hassua ehkä koko jutussa on se, että kirjan vika osa sai minut inhoamaan koko kirjasarjaa. SPOILERS loppu on surullinen, koska siinä oikein lyödään kasvoille se seikka, että aikuisena elämä ei ole enää niin maagista ja Lyran romanssi väkipakolla rikotaan SPOILER ENDS. Silti kirjasarjassa oli hyviä sivuhahmoja (pidin nimenomaan heistä eniten) ja säväyttäviä kohtia. En enää muista oliko se tässä ekassa kirjassa vai tokassa, joten SPOILER (?) kun Lyran bestis kuolee ja koko vyyhti koskien sitä selviää, koko tämä jakso kirjassa oli säväyttävä kohtaus. Jotenkin se, kun daimonien side ihmisiinsä katkaistiin väkipakoin ja lapsista tuli sieluttomia nukkeja, oli todella...no, se oli SÄVÄYTTÄVÄÄ. Muistan myös miten joku lapsi helli jotain pehmolelua, uskoen sen olevan oma daimoninsa. SECOND BOOK SPOILER Vasta toisessa kirjassa selviääkin, että daimonit ovat meidän maailmassamme näkymättömissä oleva 'sielu'. SPOILERS END

  Mutta joo, suosittelen silti lukemaan koko sarjan, jos ei Lyran takia, niin sivuhahmojen ja myös sen takia, koska daimonit olivat ihania. <3 Olisi jotenkin kivaa jos itsellä olisi sellainen. Minkälaiseksi ajattelisit omasi olevan?

  PS. Olen katsonut myös elokuvan. Ihan mukiin menevä ja juopotteleva jääkarhu...jep. <3

  VastaaPoista