sunnuntai 30. kesäkuuta 2019

Lauri Otonkoski: Musta oli valkoinen

"Kupla on vedelle se mikä pisara ilmalle"
      
   
Lukuhaasteissa: Kirjankansibingo: Puu
  
Yle on jakanut vuodesta 1994 alkaen tunnustuksen kotimaiselle runoteokselle. Palkinto on tärkeä, sillä runot rajattiin pois Finlandia-palkinnon piiristä. Tanssiva karhu -palkinto täyttää tänä vuonna 25 vuotta ja Kirjabloggaajat ovat mukana kirjoittamassa palkittujen teosten lukukokemuksistaan. Postaussarja alkoi viime vuoden voittajasta, Lassi Hyvärisen teoksesta Tuuli ja kissa, jonka esittelin blogissani toukokuun alussa. Valitsin luettavakseni myös toisen runokokoelman, Lauri Otonkosken Musta oli valkoinen, joka sai palkinnon vuonna 1996, minkä lisäksi hänen kokoelmansa Olo on saanut palkinnon vuonna 2003. Tämä on ensikosketukseni Otonkosken tuotantoon. Teoksen kirjoitusajankohdaksi on ensimmäisillä sivuilla mainittu Grassina, Toscana syksy 1994.
         
Vieläkö maailmassa muistetaan, että yhteiskunnan menestys
on mitattava sen heikoimman ja suojattomimman yksilön
menestyksenä?
(s. 52)
      
Kuva © Riku-Ville Vaske
Kokoelman lukeminen oli hieman hämmentävää, sillä vapaamuotoisempi runous on minulle haastava genre. Sivut näyttivät aluksi vain sanahelinältä kuin tekoäly olisi ladellut satunnaisia sanoja pötköön. Runot kiihtyvät nollasta sataan sekunnissa ja saattavat tehdä äkkijarrutuksen tai muuntua kuin amfibinen ajoneuvo aivan toiseen elementtiin. 
  
Niin varhain niin kiire kuin synonyymi olisi syntynyt
ennen sanaa (s. 8)
   
Vaikka sanat aluksi vaikuttivat toisistaan eksyneiltä, löysin joukosta kauniita kielikuvia ja osuvia havaintoja maailmastamme. Kokoelma on unenomainen ja sirpaleinen kuumassa auringossa värähtelevä pysähdyskuva, joka vie ajatukset historiallisesti monikerrokselliseen Italiaan. Runossa Korvan kävelystä Otonkoski kirjoittaa: "Maiseman syvin sävel jatkui / yli kaikuvan keskiajan äyräiden". Kokoelma houkuttelee matkaamaan mukanaan kulttuurisesti rehevän eteläeurooppalaisen kaupungin kaduille, missä suomalainen kertojaääni kokee hatullisen unetonta yötä, harhautusten peilisolan ja nauttii grappaa.
     
Tämän päivän sensaatio on se,
että siinä missä pohjoinen Eurooppa on holvi,
ja eteläinen kupoli,
on Suomi pikemminkin töllin oloinen.
(s. 48-49)
    
   
     
Arvosana:
   
Takakannesta:
LÄMMÖN MUOTO
  
Päivän ollessa talttaa vaille Daavid. Ilta renessanssin muotoinen.
  
Yökin oli kaunis. Sinä olit kauniimpi. Syödessä ajateltiin
kaikille maailman lapsille lämpimät kaulaliinat.
  
Juuri tällaisista hetkistä, kaikessa kansalle,
        en mene mitään kertomaan!
   
MUSTA OLI VALKOINEN on Lauri Otonkosken neljäs runokokoelma. Hänen esikoisrunokokoelmansa MUTTA KUKAAN EI TIEDÄ ilmestyi vuonna 1990.
   
58 sivua, WSOY 1995

2 kommenttia:

 1. Oli jälleen ihanaa olla mukana Pride-lukuhaasteessa. Suuri kiitos, että järjestät sitä. Osallistuin lopulta kuuden kirjan esittelyllä ja lyhyt koonti löytyy tämän päiväisen postauksen lopusta.

  http://klassikkojenlumoissa.blogspot.com/2019/06/tiia-forsstrom-ammattirakastaja-ja.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa, kun olit jälleen mukana! ♥ Sain pljon uusia vinkkejä ensi vuoden haastekierroksen lukupinoon.

   Poista