keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Viime hetken joululahjakirjavinkkejä

 
Kirja on edelleen hyvä lahja, vaikka materialisuutta nykyisessä maailman tilassa haluasikin välttää (lähipiirini saakin usein kierrätettyjä ja itsetehtyjä lahjoja, eivätkä ne ole ollenkaan huono vaihtoehto - esimerkiksi lukemani arvostelukappaleet pääsevät kiertoon siskoilleni ja heidän lapsilleen). Mutta mitä ostaa lahjaksi, jos haluaa muistaa läheisiää kovalla pketilla? Kokosin tähän postaukseen vuoden aikana lukemistani uutuuksista parhaita, pienten kohderyhmäsuositusten kera.
   
  
• Riina ja Sami Kaarla: Pet Agents 1 - Täältä tullaan, lemmikit! ja Pet Agents 2 - Varkaan jäljllä

Pet Agents-sarja on yksi lupaavimmista uusista lastenkirjasarjoista, joihin olen tutustunut pitkiin aikoihin. Päähenkilö Kati-e on koodaamisesta ja eläimistä pitävä reipas tyttö. Hän haluaa auttaa naapurustonsa lapsia ja aikuisia eläimiin liittyvissä ongelmissa. Apuna hänellä on itserakentamansa robotti Ti-bot. Sopii niin ääneenluettavaksi kuin jo itsenäisesti sujuvasti lukevalle ekoilta luokilta alkaen.
  
• Mila Teräs: Kadonnut kaupunki

Mitä jos kirjaston hyllyjen väleistä löytyisi salainen ovi toiseen maailmaan? Kadonneen kaupungin päähenkilöt Hugo ja Lydia tavattiin aikaisemmin Noitapeilissä, jossa kaksikko päätyi Kyöpelinvuorelle. Kadonnut kaupunki on edeltäjäänsä vielä jännittävämpi seikkailu, joka vie lapset merenrantakaupunkiin. Teos myös herättelee ajatuksia ympäristöasioissa. Sopinee parhaiten 10-13 vuotiaalle.
  
• Max Brallier & Douglas Holgate: Maailman viimeiset tyypit ja Maailman viimeiset tyypit - Zombiparaati

Maailman viimeiset tyypit on vauhdikas, runsaasti kuvitettu sarja 13-vuotiaasta Jackista ystävineen. Nuorten täytyy selviytyä maailmasta, joka on yllättäen täynnä zombeja ja toismaailmallisia hirviöitä. Maistuvaa luettavaa etenkin pojille, jotka pitävät Neropatin päiväkirjoista ja pelaamisesta. Kirjojen pohjalta on tehty myös Netflix-sarja. Tämä teos löytänee parhaan lukijakuntansa 12-15-vuotiaista, jotka eivät lue niin paljoa.
  
• Eva Frantz: Osasto 23

Osasto 23 alkaa melankolisesti, kun sen nuori päähenkilö valmistautuu väistämättömältä näyttävään kuolemaansa keuhkotaudin takia. Hän pääsee sattumalta parantolaan, tilaisuus, jonka harva köyhä saa. Kaikki ei kuitenkaan ole ihan oikein parantolassa. Jännittävä kirja, joka saa lukijansa pohtimaan, kuka onkaan hyvä ja kuka paha. Historiasta kiinnostuneella 10+. 

  
• Chris Rylander: Gregin legenda ja Gregin kirous

Greg on poika, joka saa yllättäen tietää olevansa kääpiö. Tarina käynnistyy heti ensi sivuilta. Gregin koulu on retkellä eläintarhassa, kun yksi jääkarhuista murtautuu ulos aitauksestaan ja jahtaa poikaa. Samana iltapäivänä isän kaupalle tulee kaksi outoa miestä, jotka sieppaavat isän matkaansa. Greg päätyy Ghicagon alla olevaan tunneliverkostoon ja saa kuulla isän vuosia salanneen heidän oikean luontonsa. Paljon toimintaa ja todella hersyvää huumoria, joka saa myös aikuisen nauramaan ääneen. Eeppisten epäonnistumisten sarjan toinen osa ilmestyi juuri. Sopii kaikille 10-12-vuotiaista eteenpäin.
  
• Jessica Townsend: Menioseppä - Morriganin kutsumus (ensimmäinen osa Nevermoor – Morriganin koetukset)

Morrigan Korppi on perheensä hyljeksimä kirottu lapsi, joka saa yllättäen tilaisuuden väistää varmalta näyttävän kuolemansa. Teoksen maailmassa ajan kulkeminen nimittäin määrittyy hieman omalaatuisella tavalla: Ajoista viimeinen on ehtoo. Morrigan on syntynyt edellisen ehtoon päivänä ja se tarkoittaa, että hän tulee kuolemaan seuraavana ehtoona. Hän kuitenkin päätyy jännittävien käänteiden kautta salattuun maailmaan ja osallistuu koetuksiin, joiden aikana etsitään uusia opiskelijoita taikakouluun. Toisessa osassa Morrigan on päässyt koulun oppilaaksi, mutta hänen lukujärjestyksensä on hieman erikoinen. Morrigan on ihastuttava hahmo, teosten maailma on omalaatuinen ja kerrota koukuttaa. Sopii erityisesti Potter-faneille, mutta myös muille hyvästä fantasiasta nauttiville.
  
• J.K. Rowling & Jim Kay: Harry Potter ja liekehtivä pikari 
  
Jokaisen Potter-fanin must have, kuvitettu versio sarjan neljännestä osasta. Vaikka sarjan olisi lukenutkin uudelleen ja uudelleen, kuvitus luo erilaisen tunnelmansa tarinaan. Harry pääsee katsomaan huispauksen maailmanmestaruusottelua parhaiden ystäviensä Ronin ja Hermionen kanssa. Kolmikon neljännen vuoden aikana Tylypahkan koulu noidille ja velhoille toimii kolmivehoturnajaisten näyttämönä. Rehtori Dumbledore herättää historiallisen tapahtuman uudelleen henkiin. Linnaan saapuu kansainvälisiä vieraita kahdelta muulta eurooppalaiselta taikakoululta. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita löytyy aikaisempien osien tapaan. Lisäksi kirja herättää ajatuksia valeuutisista ja poliittisesta liikehdinnästä nykyajassa.
  
• Mikko Koiranen: Nauhoitettava ennen käyttöä
  
Miro on 16-vuotias ouluainen poika, joka ei tiedä kuka hänen isänsä on. Äiti ei halua kertoa ja poikaa harmittaa isättömyys esimerkiksi polkupyörän korjaamiseen liittyen. Hän saa kauppareissulla varsin oudolta kuulostavan tarjouksen miehen henkilöllisyyden selvittämiseksi: hän voisi matkustaa ajassa ja käydä katsomassa itse, kenen kanssa äiti aikoinaan oli. Teoksen kieli on soljuvaa ja ajassa matkutaminen tapahtuu verrattaen uskottavasti. Suosittelen kirjaa erityisesti poikalukijoille.

  
• Henrik Fexeus: Viimeinen illuusio 1 - Menetetyt ja Viimeinen illuusio 2 - Ontot

Viimeinen illuusio on varsin erikoinen kirjasarja. Fexeuksen luoma maailma on hyvin eriskummallinen: on haastavaa tietää kuka on pahis ja keneen kannattaa luottaa ja mitä ylipäätään tapahtuu. Ei nimittäin ole mitään varmuutta minne ja milloin tapahtumat sijoittuvat. Maailma muistuttaa Matrixin tavoin päähenkilöiden kokmémaa nykyhetkeä, siellä kulkee outoja pukumiehiä ja liminaalitiloissa on erikoisia glitchejä. Lukija saa pikkuhiljaa vihjeitä, mitä kulissien takana on. Lukijalle, jota ei haittaa joutua pyörryksiin.
  
• Jenny Han: Pojille, joita joskus rakastin

Netflix-elokuvaksikin taipunut Pojille, joita joskus rakastin on ihastuttava lukukokemus. Lara Jean on kirjoittanut viisi rakkauskirjettä. Ne eivät ole aivan tavallisia kirjeitä, sillä hän kirjoittaa sellaisen aina hyvästellessään kunkin rakkautensa. Yksi kirjeistä on osoitettu naapurinpoika Joshille, joka on myös Margotin ex-poikaystävä. Eräänä päivänä hän huomaa äidiltään saamassa vintage-hattulaatikossa säilyttämiensä kirjeiden kadonneen. Jotenkin ne ovat päätyneet postilaatikkoon ja tapahtumien vyöry käynnistyy. Suosittelen tätä romanttisten tarinoiden ystäville, ja koska tämä ei ole pelkkää vaaleanpunaista hattaraa, myös sellaisille lukijoille, jotka eivät yleensä pidä rakkausgenrestä.
  
• Sari Luhtanen: Isadella - Sydän kylmänä

Isadellalla on kolme äitiä, jotka ovat myös vampyyrejä. Tämän takia heidän täytyy muuttaa usein ja eikä Isadella halua tutustua uudella paikkakunnalla koulukavereihinsa. Kun hän viimeisimmässä koulussaan joutuu rehtorin puhuteltavaksi ja tapaa odotellessaan Fairuz-nimisen pojan, hän heittää aiemmat sääntönsä romukoppaan. Nopealukuinen, hieman Houkustusta muistuttava sarjan avaus on varsin kiehova tulokas suomalaisten vampyyritarinoiden kentälle. Luhtasen kerronnassa on paljon samaa kuin Nymfit-tv-sarjan käsikirjoituksessaan.
  
• Mats Strandberg: Loppu

Loppu on teemastaan huolimatta hyvin helppolukuinen ja positiivinen kokemus. Maailma on loppumassa. Maapalloa kohti on tulossa asteroidi, eikä mitään ole tehtävissä, ei sankarillisia yrityksiä tuhota huimaa vauhtia matkaavaa kivenmöhkälettä tai arkkia, jonne pelastaa edes osaa ihmiskunnasta. Tämä lopullisuus herättääkin eri ihmisissä varsin toisistaan poikkeavia reaktiota. Tapahtumia seurataan kahden ruotsalaisen nuoren silmin, Simonin ja syöpäsairaan Lucindan. Sopii esimerkiksi Nälkäpelin ja Tähtiin kirjoitetun virheen lukijoille.

  
• Leigh Bardugo: Varjo ja riipus
  
Kauniskantinen Varjo ja riipus on ahmaistava teos, jossa on paljon perinteisiä YA-elementtejä, mutta se ei sorru liian ennalta-arvattaviin kliseisiin. Mukaansa tempaavaa fantastista kerrontaa lumiselta Venäjältä tuntuvassa maailmassa. Päähenkilö Alina on orpo. Hän päätyy kartanpiirtäjäksi, vaikkei ole siinä kovinkaan hyvä. Joutuessaan ylittämään vaarallista Sysikuilua Alina saa huomata, että hänellä on salattuja voimia. Kirja muistuttaa hieman Victoria Aveyardin Punaista kuningatarta.
  
• Ilkka Auer: Kymnaasi 
  
Kymnaasi tarjoaa lukijalleen vahvoja tunekokemuksia, ahdistusta, ihmetystä, kauhua ja kauneutta. Sofia on orpotyttö, jot kohdellaan huonosti sijaisperheessä. Hän päättää lopettaa kärsimyksensä kuudennentoista syntymäpäivänsä iltana, mutta hän pääseekin Rajalla olevaan kouluun, jossa yhteiskunnan hyljeksimistä, vahvoista tytöistä kasvatetaan toisten auttajia. Lukijalle, joka ei säikähdä helposti, mutta nauttii jännityksestä.
  
• Elizabeth Acevedo: Runoilija X

Runoilija X on loistava säeromaani, joka asettaa lukijansa  tummaihoisen nuoren naisen saappaisiin. Xiomaran äiti on harras kristitty ja on siksi varsin tiukka tytärtään kohtaan. Xiomara pitää paljon isällään. Hän saa kaksoisveljeltään Xavierilta muistikirjan, jotta hiljainen tyttö voi purkaa sinne ajatuksiaan. Ja Xiomara todellakin tekee näen, pukien sanansa runon vaatteisiin. Äidinkielenopettaja yrittää houkutella Xiomaraa mukaan lavarunouskerhoon. Vasta nähtyään tunnilla videon, jossa tummaihoinen nainen esittää runonsa, jossa kertoo millaista on “olla musta, olla nainen, miten kauneuskäsityksen mukaan hän ei ole kaunis”, Xiomara päättää lopulta käydä kokeilemassa. Tuon runoilijan sanat ovat koskettaneet häntä, saaneet tuntemaan tulleensa kuulluksi. Lukijalle, joka pitää räp-lyriikoista ha nauttii ilmasta rivityksestä.
  
• Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli

Auringon pimeä puoli on paljon muutakin kuin vain Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandialla palkittu teos. Se on monikerroksinen, hitaasti avautuva kertomus, joka herättelee paljon ajatusia nykyajasta. Kuinka tärkeää onkaan tietää historiamme, jotta voimme rakentaa parempaa tulevaisuutta. Oivallinen teos kaikille nuorille, joita kiinnostavat esimerkiksi luonnonsuojelu ja äärioikeiston salakavala nouseminen. 

  
• Nora Roberts: Ensimmäinen vuosi ja Toinen koitos

Robertsin dystopia-sarja on hyvin viihteellinen ja se sekoittaa perinteiseen maailmanlopunkuvastoon fantasiaelementtejä, kun osa ihmiskunnasta saa takaisin kauan sitten menetetyt myyttiset voimansa. Infrastruktuurin rapistuessa hyvän ja pahan taistellessa, seurataan kirjoissa pienen selviytyjien joukon matkaa. Toisessa osassa koulutetaan Valittua, jonka on ennustettu voittavan pahan voimat.
  
• Josh Malerman: Lintuhäkki

Netflix-leffanakin tunnetuksi tullut Lintuhäkki kertoo maailmasta, jossa ihmiset kulkevat side silmillään. Ulkona on vaarallista katsella ympärilleen, sillä jokin saa ihmiset sekoamaan ja vahingoittamaan itseään. Ongelmaksi kutsuttu itsemurhien aalto leviää ja saavuttaa lopulta Yhdysvallatkin. Päähenkilö Malorie on raskaana ja etsii lehti-ilmoituksessa näkemäänsä turvapaikkaa. Kahdessa aikatasossa kerrottu tarina avaa tapahtumien kulkua pienissä paloissa pitäen mielenkiinnon koko ajan yllä. Teoksessa on pari Suomi-viittaustakin! Sopivan jännittävä lukukokemus, joka jättää tilaa lukijalle, kaikkea ei nimittäin selitetä auki.
  
• Ørjan Nordhus Karlsson: Yön ja päivän välissä

Tämä on yksi vuoden yllättäjistä. En tiennyt kirjasta takakantta enempää tarttuessani siihen, mutta voi millaiseen seikkailuun tarina veikään mukanaan. Tulevaisuuteen sijoittuvalla kirjalla on kovaksi keitetty päähenkilö, joka kuitenkin herkistyy aika ajoin ja auttaa niin roskikseen hylättyä lasta kuin naisiakin. Toiminnallinen kirja etenee välillä hengästyttävää vauhtia paljastaen pala kerrallaan kovia kokeneen Marko Eldfellin tarinan ja miksi tämä tunnetaan nykyään sotilaskarkurina. Suosittelen tätä myös naislukijoille, jotka kaipaavat jotain erilaista.
  
• Agustina Bazterrica: Rotukarja

Vuoden ravisuttelevin lukukokemus, joka herättää ajatuksia. Kun outo tauti muuttaa eläinten lihan ihmiselle vaaralliseksi, jakautuu yhteiskunta niihin, jotka syövät ja niihin, jotka syödään. Sopii niin nuorelle kuin aikuislukijallekin, sukupuolesta riippumatta. 
  
   
Hyvä lahjavinkki paljon lukevalle on kirjakaupan tai lukuaikapalvelun  lahjakortin lisäksi myös kirjanmerkki tai vaikkapa lukupäiväkirja. Omia suosikkikirjanmerkkejäni ovat mm. Sammakon kirjakaupasta saatavat Sköna Tingin hurmaavat ja laadukkaat vanhojen opetaulujen kuvilla olevat kirjanmerkit. Kuvassa myös Tuuma-kustannukselta saamani Mitä luen -lukupäiväkirja. Siihen voi mm. kirjata ylös vuoden aikana lukemiaan, kirjojen herättämiä ajatuksia ja seurata Helmet-lukuhaasteeseen luettuja. 
    
Mitä kirjoja sinä toivot löytyvät jouluaattona kuusen alta? Kommentoi alle! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti