lauantai 25. huhtikuuta 2020

Vapun lukumaraton (30.4.-3.5.2020)

Vappuna lukumaratoonataan! 
  
Edellinen lukumaraton järjestettiin pääsiäisenä (10.-13.4.) Kirjaimia -blogissa, mutta omalta osaltani se meni hieman laihanpuoleisesti, enkä tehnyt lukemisestani edes blogiin merkintää. 
  
Sen  sijaan vietin aikaa siskojeni ja heidän tytärtensä kanssa videopuhelun muodossa. Jos tuo edellinen maraton meni ohitse tai haluat muuten vain ottaa osaa lukutempaukseen, nyt on siihen oiva tilaisuus.
  
Jos kiinnostuit, kommentoi osallistumisestasi alle!
    
Maratonin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset: sen aikana luetaan (yleensä) 24 tunnin ajan itselle sopivimpana yhtäkestoisena spruttina maraton-päivämäärien aikana. Voit luonnollisesti pitää taukoja (kuten syödä ja nukkua), mutta ne lasketaan mukaan kokonaisaikaan. 
   
Lukea saa mitä vain, esimerkiksi romaaneja, novelleja, runoja, näytelmiä, lastenkirjallisuutta, tietoteoksia, sarjakuvaa tai äänikirjoja. Kirjaa ylös lukemasi teokset ja niiden sivumäärä, äänikirjoista kuunneltu aika. 
  
Maraton ei ole kilpailu siitä, kuka lukee eniten, eikä tarkoituksena ole suorittaa veren maku suussa, vaan pyhittää pitkä, yhtäjaksoinen tai useampi lyhyt hetki ihanan lukuharrastuksen parissa. Jos et ole ikinä ottanut osaa mihinkään lukuhaasteeseen, tähän on todella helppoa lähteä matkaan! 
     
Maratonista voi halutessaan pöhistä etukäteen, päivittää kuulumisia sen kuluessa ja tehdä koosteen jälkikäteen. Voit esitellä kirjapinoa ja lukunurkkausta, kertoa tunnelmista ja vinkata hyviä  kirjoja tai lukunaposteluun sopivia herkkuja ja välipaloja sosiaalisen median alustoilla. 
  
Maratonin lopuksi ilmoita lukemasi teokset, sivumäärä ja/tai kuunneltu aika tai linkitä oma koosteesi tähän postaukseen. Tällä kertaa en tee erillistä haastekoostetta, vaan täydennän osallistujien saldot postauksen loppuun. 
  
Voit osallistua myös ilman blogia (kuten Instagramissa tai Twitterissä) ja ilmoittaa loppufiilikset, luetut kirjat ja sivumäärät kommenteissa.
  
Maratonin tunnisteena on somessa #lukumaraton ja #lukuvappu maratonpostauksissa voi käyttää tässä postauksessa olevaa kuvaa.
  
Vappua ei siis ole peruttu, vaan sitä voi viettää myös bilettämällä kotona. Ja bilettämisellä tarkoitan tietenkin lukemista. Voi olla koko päivän rennosti pieruverkkareissa (tai pukeutua hinosti, jos haluaa), ripustella serpentiiniä ja ilmapalloja tunnelman luomiseksi, siemailla simaa, karistella munkkisokeria kaikkialle, uppotua mahdollisiin ja mahdottomiin maailmoihin ja hehkuttaa lukemaansa muillekin.
  
 
Maratonilla mukana:
  
Maratonilla luettiin (linkeistä pääsee katsomaan kunkin kirjalistauksia):

39 kommenttia:

  1. Kiitos tästä maratonista!
    Minullakin meni edelliset vähän ohi, mutta nyt voisikin yrittää panostaa.
    Jos on hyvä ilma, niin mikä estää kirjan kuuntelemisen ulkona!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkonakin toki saa lukea, kunhan pitää turvavälin mahdollisiin muihin ihmisiin. ♥ Kivaa, kun osallistut!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Minä joudun perumaan osallistumiseni. Silmätulehdus on äitynyt jälleen, enkä pysty lukemaan tuntikausia. Äänikirjoistakaan ei löydy tällä hetkellä kiinnostavia :(

      Poista
    2. Voi, onpas kurja vaiva. :( Parantelemisia! ♥

      Poista
  3. Henna Pöntinen25/4/20 17:25

    Osallistun ehdottomasti lukumaratooniin.

    VastaaPoista
  4. Mukana ollaan :) nyt keväällä on ollut kauhea maratonkuume, varmaan kun aikaa on ja hyvitykseksi viime kuukausien vähäisestä kirjamäärästä.

    VastaaPoista
  5. Nyt en ihan ymmärtänyt sääntöjä �� Aikaa on varattu 4 päivää, mutta silti puhutaan 24h johon saa ottaa nukkumisen, syömisen yms mukaan. Voinko esim valkata päiväksi 3.5 ja lukea/kuunnella kirjaa sen aikaa vai voiko lukea 6h/päivä 4 päivän ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maratonit järjestetään usein viikonloppuisin ja jotta mahdollisimman moni voi osallistua, on annettu vapaus valita päivistä itselleen sopivin yhtäkestoinen 24 tuntinen pätkä. Moni tekee myös puolimaratonin tai tuplamaratonin, elämäntilanteen ja jaksamisen mukaan. Pääsiäisen lukumaraton esimerkiksi oli 96 tunnin maraton, eli kaikki neljä päivää sai lukea ja sitten laskettiin yhteen lukemiseen käytetty aika. 24 tuntia on kuitenkin tyypillisin, sillä se on sopinut parhaiten perheellisille, työssäkäyville ja opiskelijoille. Moni saattaa aloittaa esim. perjantai-iltana töiden jälkeen ja lopettaa 24 tunnin päästä, toinen aloittaa lauantaiaamuna ja lopettaa jo ennen aikarajan täyttymistä. Ei siis ole mitään kiveen hakattuja tiukkoja sääntöjä, joiden rikkomisesta saisi paheksuntaa osakseen.

      Poista
    2. Kiitos selvennyksestä. Täytyy tässä nopeesti päätettävä kirjagram tilin nimi niin tällä voisi aloittaa

      Poista
    3. Huikkaise kirjatilisi nimi tännekin, niin voin ottaa seurantaan. Ihanaa, kun niin moni on löytänyt Instasta alustan kirjapuheelle. ♥

      Poista
    4. Päädyin nimeen kirjatauko. Vaihtoehtoja oli itselläni monia ja voi olla, että se tässä matkan varrella vielä muuttuu. Yritän nyt ens alkuun pari viikkoa elellä tän kanssa. Yritin etsiä sinua instasta mutten löytänyt, joten voitko vinkata myös itsesi mulle :). Päädyin tietenkin perustamaan tilin valosan ajan jälkeen niin etten tänään päässyt laittamaan mitään kuvia, mutta onneksi on päivä huomennakin

      Poista
    5. Kiitos infosta! Minut löytää Instasta nimellä neriumblack.

      Poista
  6. Osallistutaan! Lukemattomia lastenkirjoja on taas kertynyt korkea pino.

    VastaaPoista
  7. Bibliofiilin päiväunia on mukana!

    VastaaPoista
  8. Vastaukset
    1. Aloitin oman lukumaratonini lauantaina 2.5. klo 8. Sen aikana luin seuraavat neljä kirjaa:
      Maija Kauhasen esikoisromaani Eliitti, 266 s.
      Mauri Laakkosen runokokoelma Elämän kosketus, 180 s.
      Juha Itkosen ja Kjell Westön 7 + 7 Levottoman ajan kirjeitä, 332 s. sekä
      Taru Annttosen ja Milla Karppisen toimittaman teoksen Sankaritarinoita (kaikille) – Kertomuksia uskomattomista suomalaisista Rudolf Koivusta Saara Aaltoon, 175 s.

      Yhteensä luettuja sivuja kertyi siis 953. Kirjakohtaiset postaukset tulossa blogiin myöhemmin.

      Poista
    2. Kiitos raportista! ♥ Ehditpä lukea todella paljon!

      Poista
  9. Osallistuin ekaa kertaa. Tai nyt oli ensimmäisen kerran aikaa. Normaalisti luen dekkareita, mutta tällä kertaa yhdistin työn ja huvin.
    Frozen Huurteinen seikkailu 24s.
    Mortina ja ällöttävä serkku 36s.
    Agnes ja unien avain 183s.
    Olafin pentupäiväkirjat pässit pullakahveilla 71s.
    Patrik ja superseniorit 3 136s.
    Etsivätoimisto Muro Muistoroiston jäljillä 78s.
    Stella ja salaisuus 142s.
    Kevinin huikea pako 156s.
    Yht. 826 sivua

    Ronja Ryövärintytär 50min
    Malamuntti 2 tuntia 10 min
    Yht. 3 tuntia
    Kuvat kirjoista ilmestyy instaan tänään jahka saan kuvatuksi
    @ninskilukee

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kun olit mukana! ♥ Huikea lukusaalis! Ronja on lempparini Lindgreniltä sekä ainoa, jonka tuotannostaan tällä hetkellä omistan. Kirpparilta ostettu, jo valmiiksi rähjäiseksi rakastettu yksilö. Mortina oli minulla kirjaston varauksena, mutta en ehtinyt saada sitä ennen kuin kirjastot menivät kiinni. Ekasta osasta tykkäsin. Agneksen luin itsekin maratonin aikana (sivulta 75 loppuun) - oli aivan upea tarina ja pidin vielä enemmän kuin Mörkö-sarjasta! ♥

      Poista
  10. Osallistuin ensimmäistä kertaa. Luin Kellopeli Appelsiinin, loput Bakteerien planeetasta ja kolme pientä kirjasta säveltäjistä (Mozart, Debussy ja Bach), yhteensä 349 sivua. Lisäksi kuuntelin äänikirjat Ella ja kaverit: Varokaa lapsia (kokonaan, 2h 51min 45s) ja aloitin Ylpeyden ja ennakkoluulon (4h 30min 15s), yhteensä 7h 22min.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, kun olit mukana maratonilla! ♥ Kellopeliappelsiini pitäisi itsekin joskus lukea. Ylpeys ja ennakkoluulo oli lukupiirini kirjana viime keväänä. Yllätyin kuinka hauska ja ajaton kirja se oli, aina olettanut Austenin teosten olevan jäykkää ja tylsää luettavaa ja oli kiva huomata olleensa ihan väärässä.

      Poista
  11. Meidän lukupinomme: Mortina ja ällöttävä serkku (46 s.), Miina Mylläkkä on katastrofimagneetti (131 s.), Kaarle sirkuksessa (93 s.), Villitalo (224 s.). Täplä pentukoulussa (123 s.), Herra Huu ja Unen valtakunta (147 s.) ja Malamanteri (ehdittiin vain aloittaa eli 37 s.). Yhteensä 801 sivua mainioita lastenkirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kun osallistuitte maratonille! ♥ Kivoja kirjoja luitte, etenkin Malamanteri menee omalle vinkkauslistalle. Villitaloon täytyy tutustua jahka kirjastoihin taas pääsee.

      Poista
  12. TÄällä mun kooste maratonista:
    https://kataroomankirjaimia.blogspot.com/2020/05/miten-meni-mun-vapun-lukumaraton.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippua kun osallistuit lukumaratonille ja ehdotit sen pitämistä. ♥

      Poista
  13. Minulla tämä jäi valitettavasti sittenkin pitämättä, mutta ensi kerralla sitten! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina ei kaikki suunnitelmat toteudu ja se on ihan ok. Nythän on menossa Instagramissa @kirjapinontakaapodcast Rento arki -lukumaraton. Alkoi eilen ja päättyy torstaina. Näitä järjestetään onneksi hyvin usein. Kannattaa laittaa seurantaan Haastavaa lukemista -blogi, jonne kirjataan hyvin kattavasti lukuhaasteita. http://haastavaalukemista.blogspot.com/

      Poista
  14. Jaa, näköjään en tullut tänne kirjoittaakseni koostetta.
    Eli yhteensä 9 tuntia äänikirjoja, eli Grishamin Tilintekoa sekä Vernen Tonavan luotsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos raportista ja maratonille osallistumisesta. ♥

      Poista