maanantai 23. huhtikuuta 2012

Scifi-haaste | Beth Revis: Across the Universe - Matka alkaa

 "Olen hiljaa kuin kuollut."
    
    
Scifi-haaste8. Avaruusalukset 
   
Sopivasti tänä keväänä ilmestynyt uutuuskirja, joka sopii scifi-haasteeseen. Tosin tämä oli jo muutenkin lukulistalla, eli hienosti sain kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Huomasin tässä yksi päivä vertailevani Revisin kirjan kantta mm. teoksiin Paljaan taivaan alla, Tarkoitettu ja Delirium. Jotain on samaa näissä, mutta mikäs siinä, kun kauniita ovat.
     
Iltasanomat uutisoi  2.2.2008: Beatlesia avaruuteen
Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan radioteleskoopit suunnattiin tiistain vastaisena yönä kohti Pohjantähteä. Kello kahdelta yöllä Suomen aikaa ne lähettivät avaruuteen The Beatlesin laulun Across the Universe. Laulun matka Pohjantähteen kestää 431 vuotta.
     
Beth Revisin esikoisteoksessa Across the Universe - Matka alkaa avaruusalus Varjelus (Godspeed) lähtee Maasta kohti uutta planeettaa, Kentauria. Matkan on arvioitu kestävän 300 vuotta, jonka ajaksi uuden planeetan tutkimuksesta ja turvallisuudesta vastaavat henkilöt on syväjäädytetty. Matkaan lähtee myös tuhatkunta muuta, ylläpitämään aluksen toimintaa. Kyseessä on siis yhtäaikaa niin nukkuja- kuin sukupolvialus.
      
Mutta minä näen myös unia. Ihania unia. Kauniita unia. Unia uudesta maailmasta. En tiedä millaista siellä tulee olemaan. Kukaan ei tiedä. Mutta näen harvoin painajaisia uudesta maailmasta, ja ajatuksissani se on aina paratiisi. (s. 67)
     
Merkityksettömäksi rahdiksi merkitty, vanhempiensa mukaan lähtenyt Amy herää kuitenkin 50 vuotta liian aikaisin huomatakseen joutuneensa outoon näytelmään, missä mikään ei ole totta tai aitoa. Aluksessa on ainoastaan yksi hänen ikäisensä, poika nimeltään Seuraaja, josta on määrä tulla aluksen seuraava johtohahmo Vanhimman luovutettua valta-asemansa hänelle. Amy on poikkeava aluksen muihin yksirotuisiin asukkaisiin verrattuna: hänen hiuksensa hehkuvat auringonlaskun väreissä ja erottuu joukosta vaalealla ihollaan. Hän kokee olevansa yksin huolimatta ihmisistä ympärillään.
     
Nautin kirjasta suuresti. Sen hahmot olivat virkistäviä ja tarinan edetessä paljastuu paljon asioita, joita on pidetty salassa. Hahmo galleria ei ole suurensuuri, vaan se toimii muutaman avainhenkilön voimin. Tarinaa kerrotaan vuoroin Amyn, vuoroin Seuraajan näkökulmasta. Amy on kerrankin sellainen teini-ikäinen hahmo, joka ei heti ensiriveiltä alkaen ärsyttänyt. Hänen kiihtymykselleen on aina oikeutettu syy. Seuraajaan on omituisen helppoa vaikuttaa ulkopuolelta ja välillä tuntuu, ettei hänellä ole omia ajatuksia ollenkaan. Monipuolisimmat hahmot ovat taidemaalari Harley, Vanhin, sekä vähän omalaatuinen arkistonhoitaja Orion.
       
Ainoa, joka kirjassa harmitti, oli turha toistelu, johon monet jenkki tv-sarjatkin ovat sortuneet, mutta se ei nouse ylitsepääsemättömäksi esteeksi. Toinen, joka herätti kirjaa lukiessa kulmien kohotelua, on aluksen asukkaiden, kahdesta sukupolvesta nuoremman suorittama lisääntymisrituaali Kausi, joka vaikuttaa luonnottomalta. Kirja siis sisältää jonkin verran seksiä, eikä siis sovellu kaikkein nuorimpien lukijoiden silmille. Teinirakkauden osuus kirjassa ei kuitenkaan ole ylitsevyöryvä, vaikka niin voisi jo ihan kansikuvankin perusteella luulla, päinvastoin se on aika hienovaraista. Suosittelen  kuitenkin tutustumaan tähän trilogian aloittavaan teokseen, jos avaruusalukset eivät aiheuta ahtaanpaikan kammoa.
       
Joissain blogeissa luin, kuinka alku oli joillekin tuntunut hitaalta tai paikallaan kulkevalta. Minä en huomannut sellaista, etenkään vähän aikaa sitten lukemani H. G. Wellsin leppoisan kerronnan jälkeen. Kirja saa kyllä loppua kohden enemmän toimintaa, niin ettei kaikkea ehdi edes pureskella kauan ennen kuin on jo nielaistava. Jossain kohdissa kirjan uskottavuus horjuu, mutta luin tarinaa niin ahmien, etten ehtinyt jäädä turhaan märehtimään vanhoja.
      
Arvosana:

      
Takakannesta ja etulieppeestä:
Hyinen matka kohti tuntematonta alkaa
    
Avaruusalus Varjelus lähtee viemään tiedemiehistä ja asiantuntijoista koostuvaa retkikuntaa kohti kaukaista planeettaa. Mukana aluksella ovat myös 350 vuodeksi syväkäädytetyt Amy ja hänen vanhempansa.
    
17-vuotias Seuraaja on asunut Varjeluksella koko ikänsä ja hänelle Aurinko-Maa on vain kaukaista historiaa. Kun Seuraaja valmistautuu tulevaan tehtäväänsä aluksen johtajana, hän löytää alukseen kätketyt ihmiset - ja punatukkaisen Amyn.
    
Kun Amy herää 50 vuotta liian aikaisin, niin selviää, että myös muiden syväjäädytettyjen henki on uhattuna.
     
Kaksi nuorta, kaksi maailmaa
Amy: Mikään ei ole täällä oikeaa. Kaikki on rikkonaista, hajalla. Kuten valo. Kuten minä. En ole koskaan ajatellut, mitän tärkeä taivas on, kunnes minulla ei enää ole sitä.
     
Voivatko he luottaa toisiinsa - saati rakastua?
Seuraaja: Hän on kauneinta mitä olen koskaan nähnyt, mutta myös omituisinta. Hänen ihonsa on kalpea, melkein läpinäkyvän valkoinen, enkä usko sen johtuvan pelkästään jäästä. Asetan käteni lasiarkun kannelle hänen sydämensä yläpuolelle. Ihoni on kuin tumma varjo hänen valkeutensa yllä.
      
Suomentanut: Outi Järvinen, 397 sivua, Otava 2012.
     
Alkuperäinen nimi: Across the Universe. Sarjan jatko-osa A million Suns ilmestyy suomeksi ja kolmas osa Shades of Earth englanniksi tammikuussa 2013
                                  
Kirjasta muualla: Risingshadow, Jossun lukupäiväkirja, Rakkaus kirjoihin, Luettuja maailmoja, Aamuvirkku yksisarvinen, Mustemaailmani, Kirjaston kummitusHyllyjen uumenista, Kirjavinkit, Sivupiiri
 
Samantyylisiä kirjoja: K. A. Applegate: Remnants-sarja, Anu Holopainen: Molemmin jaloin, Ally Condie: Tarkoitettu, Lauren Oliver: Delirium - Rakkaus on harhaa

4 kommenttia:

 1. Annoin sinulle tunnustuksen blogissani :)

  VastaaPoista
 2. yleensä en jaksa lukea kaikkia pitkiä arvosteluja, mutta tämän kyllä luin kokonaan sen takia että itse luettuani kirjan ihastuin siihen kovasti. kirjassa oli uudenlainen idea, koska tälläisiä ei vielä kovin paljon ole, ja se oli myös todella ja kauniisti kirjoitettu! kirja oli minusta samalla turhan kova, mutta myös kauniin herkkä.

  http://princess-skysthelimit.blogspot.com/2012/03/across-universe-matka-alkaa-beth-revis.html

  minun oma arvostelu on varsinkin aneeminen, mutta saan sen varmasti anteeksi sen ollessa ensimmäinen postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallisesti kirjoitan lyhyempie arvosteluja, mutta tästä kirjasta oli pakko kertoa vähän enemmän, paljastamatta kuitenkaan liikaa.

   Kaikilla on oma tyylinsä, ja joskus lyhyessä & ytimekkäässä arvostelussa saa sanottua juuri riittävästi. :)

   Poista