tiistai 4. joulukuuta 2012

Joulukalenteri - Luukku 4

TTT - Kirjoja ja elokuvia

Tämän kertainen Top Ten Thursday käsittelee elokuvia ja kirjoja. Aluksi oli tarkoitus vertailla elokuvia ja niiden kirjallisia esikuvia. Sitten mieleeni tulivat joulun (kirja- ja) elokuvaklassikot. Ja muutama uudempi filmatisointi.

 1. Rare Exports: Tätä en ole vielä itseasiassa nähnyt, mutta listalle laitoin kuitenkin siinä toivossa, jos vaikka tänä jouluna tulisi katsottua. Ilmeisesti vähän erilainen elokuva verrattuna muihin listalla oleviin. 
 2. Saiturin joulu: Tästä on monta erilaista sovitusta, mutta kertomus taustalla on sama. Taustalla Charles Dickensiä, kirjallisuuden klassikkoteoksia - juuri niitä, joilta kukaan ei voi välttyä törmäämästä edes jossain muodossa. 
 3. Samu Sirkan Joulutervehdys: Klassikkoelokuva? En voi sanoa - ohjelma kun koostuu Disneyn klassikko elokuvien pätkistä. Tätä ei pysty koskaan katsomaan kerralla kokonaan (mm. aasista kertova pätkä on liian surullinen), mutta tulee tv:stä joka vuosi. Tai tuli ainakin silloin kun asuin äidin kanssa ja meillä oli tv. En itseasiassa ole varma, onko ohjlema sama joka vuosi, vaikka sellainen olo minulle on jäänyt.
 4. Joulutarina: Se ei-niin-hyvä-suomalainen-elokuva. Draamaa, suuria tunteita ja historiaa. Suurin floppi tässä oli lopun amerikkaliseen tyyliin esitelty valkoparta punanuttu. Ja Antti Tuisku. 
 5. Napapiirin pikajuna: Tästä en edes muista oikeastaan mitään. Vaatii siis vielä toisen katselukerran, sillä mitään negatiivisia mielikuviakaan ei päähän muistu.
 6. Yksin kotona: Tätä tuli nuorempana katsottua useaankin otteeseen. Voi sitä hihittelyn määrää. Naiivia huumoria, mutta upposi varhaiseen minuun.
 7. Niko lentäjän poika: Näin viime jouluna tämän ensimmäisen kerran. Yllättävän hyvä kotimaiseksi tuotannoksi. Avomiehen äidin suosikki on elokuvassa seikkaileva puudeli "Vaahtokarkki". 
 8. Painajainen ennen joulua: Tämäkään ei ehkä ole se ihan perinteisin jouluelokuva, mutta jotenkin todella kiehtova teos, yksin Burtonin filmografian suosikeistani (vaikka Halloween ei meilläpäin olekaan kovin suosittu juhla). 
 9. Joulupukki ja noitarumpu: Aika monta suomalaista elokuvaa muuten nousi tälle listalle. Korkeimmalle rankingissa pääsi Mauri Kunnaksen hurmaaviin hahmoihin ja mukaansa tempaavaan tarinaan pohjaava Joulupukki ja noitarumpu. 
 10. Lumiukko: Ehdoton kohokohta jouluaattona. Lapsena liimauduin jo alkumusiikin soidessa katsomaan perinteeksi muodostuneen Lumiukon tarinan. Nykyään en katso ohjelmaa, mutta musiikki on hurmaava ja vahvojen mielikuvien avulla pelkkä sen kuuleminen saa muistamaan kauniin animaation kuva kuvalta. 
 
  Tämä luminen kettu löytyy Oulun yliopiston Eläinmuseolta.

5 kommenttia:

 1. Ah, Painajainen enne joulua on niin hyvä! Kiitos kivasta listasta, tästä voi noukkia vinkkejä joululoman viihdykkeeksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wikipediassa on todella kattava lista joululeffoista, osa jopa yllättäviä sellaisia, sillä mukana mm. Die hardit! Mukava kuulla, että listastani on hyötyä. :)

   Poista
 2. Taitaa olla itsellä katsomatta vain Rare Exports (jonka en ajatellut olevan ihan joululeffa minun makuuni), Saiturin joulu (jonka sain itseasiassa tänään päätökseen kirjana ja joka kyllä viime vuonna nauhoitettiin telkasta, mutta unohdettiin katsoa! :D) ja Niko Lentäjän poika.

  Noista muista olen pitänyt kaikista ihan kohtuullisen paljon, Joulupukki ja noitarumpu plus tietenkin Lumiukko ovat niitä joka joulun pakollisia, joita ilman joulu ei ole kunnon joulu. :) Joulutarinastakin pidän, sellainen haikea, mutta lämminhenkinen kotimainen kuitenkin.

  Oi, nyt tuli kamala hinku nähdä joku jouluinen leffa..! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin varmaan odotan vuoden vaihteen ylitse, ennen kuin katson Rare Exportsin, kun se on vähän rajumpi... ei sovi muuhun joulutunelmaan! Katsoin eilen Doctor Who version Saiturin joulusta - ja Aku Ankassakin oli tästä oma versionsa, taisi olla Roopen hahmon ensiesittelyssä.

   Joulupukki ja noitarumpu ja Lumiukko ovat tosiaan ne perinteiset joulumielen kohottajat. Minulla tulee joskus juhannuksen aikoihinkin olo, että nyt voisi laulaa joululauluja - saati nyt kun joulu tulee kauppoihin jo lokakuussa. :)

   Nythän on muuten tullut se uusi elokuva, jossa mukana Joulupukki. Siinä on muitakin fiktiivisiä hahmoja kuten pääsiäispupu ja Nukkumatti. Olikohan sen nimi Viisi legendaa.

   Poista
  2. Viisi legendaa, juuri se! :D Aion ihan lähipäivinä mennä sen katsomaan, on tullut odoteltua jo jostain lokakuusta lähtien.. Jotenkin jännästi vain iski sellainen olo, että se on hulvaton ja kiinnostava leffa, vaikka en yleensä innostu juuri kuin Disneyn ja tällaisten animaatioista. Toivottavasti kattaa odotukset. (:

   Poista