lauantai 6. kesäkuuta 2015

Lastenkirjalauantai: David Walliams: Poika ja mekko

"Dennis oli erilainen.
  
Peiliin katsoessaan hän näki tavallisen kaksitoistavuotiaan pojan. 
Mutta hänestä tuntui erilaiselta - hänen ajatuksensa pursusivat värejä ja runoutta, 
vaikka elämä olikin usein tosi tylsää. "
      
     
Kirjan bongasin Lumiomenan kirjamatsista
  
Dennis on 12-vuotias poika, joka on hyvä pelaamaan jalkapallon. Hänen perheeseensä kuuluu kaksi vuotta vanhempi veli John ja isä, joka on rekkakuski. Isän elämäntavoissa olisi paljon parannettavaa; mies on epäterveellisen ruokavalionsa vuoksi paisunut kuin pullataikina. Äiti on jonkin aikaa sitten lähtenyt pitkään jatkuneiden riitojen takia pois. Äidistä ei kotona saa puhua. Eron jälkeen isä poltti kaikki kuvat äidistä, paitsi yhden, joka pakeni liekkejä savupiipun kautta ulos. Kuvassa äiti, John ja Dennis ovat rannalla. Äidillä on keltainen mekko ja varovainen hymy. Se on Dennisin aarre. 
  
Dennis pitää muodista. Hän ostaa läheisestä pikkukaupasta Voguen David Walliamsin aiemmin suomennetusta Herra Lemusta tutulta Rajilta. Muotilehden lukemista pidetään tyttömäisenä, joten Dennis väittää ostavansa sen lahjaksi. Voguesta tulee Dennisin henkilökohtainen vaatekaappi Narniaan. Pilvilinnat hajoavat kuitenkin, kun isä löytää lehden ja heittää sen roskiin, koska mekoista tykkäävässä pojassa on jotain omituista. 
  
Olisi tylsää, jos kaikki olisivat samanlaisia, vai mitä? (s. 57)
  
Dennisin koulussa on 1000 oppilaasta ja "Siellä oli helppoa olla tuntematon". (s. 123) Yksi oppilas tosin erottuu joukosta, koulun kaunein tyttö Lisa, johon Denniskin on ihastunut. He tutustuvat sattumalta jälki-istunnossa Dennisin rikottua vahingossa rehtorin ikkunan. Lisalla puolestaan oli liian lyhyt hame koulupuvussaan. Dennis huomaa tytön piirtelevän mekkoja vihkoonsa. Kaksi vuotta Dennisiä vanhempi Lisa haluaa muotisuunnittelijaksi tai stylistiksi ja ompelee jo itse suunnittelemiään vaatteita. Yhteinen kiinnostuksen kohde kuljettaa aikaisemmin toisilleen tuntemattomat teinit ystävyyden polulle.
   
"Ei muuten ole ihan reilua vai mitä? Siis se että poikien vaatteet ovat niin tylsiä."
"No minusta sellaiset säännöt ovat tylsiä, siis että mitä ihmiset voivat ja eivät voi pukea päälleen. Kyllähän kai kaikkien pitäisi saada käyttää millaisia vaatteita mieli tekee?" (s. 74) 
[Sovitettuaan Lisan tekemää oranssia paljettimekkoa] "Epäreilua!" Dennis sanoi. "Tytöillä on parhaat jutut."
"Tästä ei ole sääntöjä, Dennis", Lisa nauroi. "Sinä voit olla kuka vain tahdot." (s. 96) 
"Tosi naurettavaa, vai mitä?" Lisa kuiskasi. "Tarkoitan, että miksi tytöt saavat pitää mekkoa, mutta pojat eivät? Siinä ei ole järkeä!" (s. 163-164)
   
Lisa kertoo Dennisille, että mekon käyttämisessä kyse on vain itseluottamuksesta "Jos itse uskot itseesi, kaikki muutkin uskovat." (s. 105) Niinpä Dennisistä tulee uusien vaatteiden, meikin ja peruukin avulla Lisan ranskalaiseksi kirjekaveriksi Deniseksi. He testaavat illuusiota ensin Rajiin ja myöhemmin denise debytoi myös koulussa mullistavin seuraamuksin. 

Walliamsia on kuvattu Roald Dahlin manttelinperijäksi (molempien teoksista löytyy samankaltaisuuksia, kuten tässä tapauksessa lapsia vihaavat rehtorit. Walliamsin luoma rehtori Hawtrey ei tosin ole mitään verattuna Dahlin Matildassa olleeseen rehtori Trunchbulliin). Kummankin kirjailijan teokset kuvittanut Quentin Blake on omiaan lisäämään tätä mielikuvaa. 

Verrattuna toiseen Dahlin "perilliseen", Andy Stantoniin (Olet ilkimys, herra Gummi!), on Walliamsin tyyli paljon ystävällisempi ja helpommin lähestyttävä. Poika ja mekko on kasvukertomus, joka esittelee lukijalle Dennisin elämässä tapahtuvia muutoksia, joihin lähipiiri ei aluksi osaa suhtautua, mutta lopussa kaikki ovat onnellisia.

David Walliams on tullut aiemmin tunnetuksi näyttelijänä Pikku-Britannia -sarjassa, jossa hän on esiintynyt usein mekkoon pukeutuneena. Mies on nerokkaasti piilottanut kirjaan viittauksen sarjaan: "Enää et katsele sitä pikku-Britanniaa vai mikä sen nimi on, missä ne kaksi ääliötä pukeutuvat 'fiineiksi leideiksi'. Siitä tulee huonoja vaikutuksia." (s. 158). 

Walliams on lennokas sanan käyttäjä ja rikkoo usein neljättä seinää puhuttelemalla lukijaa suoraan tai kommentoimalla tekstiä: "Hupsista, anteeksi. Tiedän, ettei lastenkirjassa saa kirjoilla, vaikka oikeat lapset kiroilevatkin." (s. 143) Koulun lihavin poika, Macin, on saanut lisänimen "Big Mac -ateria", jota Walliams kommentoi sanomalla: "Joskus lapset levittävät julmuuksia ajattelemattomasti kuin flunssaa." (s. 116). 

Kirjan ihanin anti oli suvaitsevaisuuden lisäämise lisäksi Doctor Who viittauksessa: "Hänestä tuntui kuin Doctor Whon uudesta kumppanista hetkeä ennen ensimmäistä astumista Tardisiin." (s. 87-88) Tämän lainauksen myötä voinkin suositella Poikaa ja mekkoa kaikille lukijoille ikään katsomatta. Kirjallisuus on loistava empatiakyvyn kasvattaja, kun lukija pystyy astumaan aivan toisenlaisen ihmisen saappaisiin. Toivonkin opettajien käyttävän teosta kylvämään suvaitsevaisuutta nuoriin sukupolviin. 

Valitsin Poika ja mekko-teoksen tämän viikon lastenkirjaksi Lenni-pojan kohtaamien ennakkoluulojen ja niiden vuoksi liikkeelle lähteneen #mekkohaasteen vuoksi. Lisää aiheesta mediassa:

Aihetta sivuavat osittain myös:
- Oululehti (1.11.2014) Miisu tuo tasapainoa Mikan elämään
- Ranneliike (15.5.2014) Conchita Wurst ja sukupuolihankaluus

Mekkoon pukeutunut mies ei tokikaan ole uusi juttu (esim. Shakespearen näytelmien naisroolit olivat nekin miesten esittämiä), mutta yhä viimeaikoina puhuttavan ilmiön tunnetuimpia keulakuvia lienee edellisen vuoden Euroviisuvoittaja Conchita Wurst (kuvassa).

Kirjakaapin kummituksen kirjankansibingosta vedän ylitse ruudun PUNAINEN. Bingoon voi osallistua 15.5.-15.8.


Takakannesta:
12-vuotias Dennis asuu kolmisin rekkakuski-isänsä ja isoveljensä kanssa, ja häntä kiinnostavat monet erilaiset asiat. Hyvinkin erilaiset. Dennis on jalkapallojoukkueen maalitykki, mutta hän myös lukee salaa muotilehtiä Ja pitää kaikesta kauniista. Pojan koko elämä muuttuu, kun hän ystävystyy jälki-istunnossa ihastukseensa Lisaan, koulun upeimpaan tyttöön. Lisa keksii viedä Dennisin kouluun kertakaikkiaan tuntemattomaksi sonnustautuneena. Tempusta seuraa tapahtumaketju, jonka jälkeen mikään ei ole entisellään. Naurusta pärskien ja silmät kostuen lukijakin tajuaa, että ihan jokaisen täytyy saada olla oma itsensä.
  
Keväällä 2014 ilmestynyt Herra Lemu sai positiivisen vastaanoton ja loistavat arvostelut. Poika ja mekko on Walliamsin toinen suomennettu teos.Tämänkin kirjan verrattomasta suomennoksesta vastaa tunnettu Potter-kääntäjä Jaana Kapari-Jatta.
  
Samantyylisiä kirjoja: Roald Dahl: Matilda & Jali ja suklaatehdas, Essi Kummu: Puhelias Elias & Puhelias Elias - Harjoituspusuja
   
Alkuperäinen nimi: The Boy in the Dress (2008), Suom. Jaana Kapari-Jatta, 220 s. Tammi 2015
   
Kuvitus: Quentin Blake

Poika ja mekko on puhuttanut myös näissä blogeissa: Lastenkirjaylly, Lumiomena, Sininen keskitieLukutoukan kulttuuriblogi

4 kommenttia:

  1. Taitavasti otit ajankohtaisen aiheen tämän kirjan yhteyteen, mahtava juttu! <3 Lenni pojan juttu on minuakin liikahduttanut, ja tämä kirja on tosiaan aivan mahtava siihen yhteyteen. Minä tykkäsin tästä kovasti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja oli lukupinossani jo muutaman viikon ollut, mutta tämä aikuisten tyhmyys erilaisuutta kohtaan nostatti sappeani ja halusin omalta osaltani näyttää, että on sellaisiakin ihmisiä, jotka ovat suvaitsevaisia. :) Tämä oli myös kirjana todella hyvin kirjoitettu, annoinkin sille Goodreadsissa 4/5 tähteä.

      Poista
  2. Tämä kirja on tosiaan juuri nyt hyvin ajankohtainen.
    Minusta tämä on hieno kirja, jopa parempi kuin paljon pitämäni Herra Lemu. Toivottavasti Walliamsin loputkin kirjat suomennettaisiin pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herra Lemu odottelee lukupinossani. Uskon senkin kuitenkin olevan hyvä (ja toivottavasti parempi kuin Olet ilkimys, herra Gummi!). Googlasin Walliamsin kirjoja ja esim. alla olevan kuvalinkin takaa näkee niitä suomentamattomia. mielenkiintoisia teoksia olisi siis vielä jäljellä. Uskon, että Tammi jatkaa näiden suomentamista, sen verran mielenkiintoinen kirjailija kyseessä.

      http://bit.ly/1Jwrc1T

      Poista