tiistai 15. joulukuuta 2015

Jeff VanderMeer: Hallinta - Eteläraja-trilogia 2

"Controlin unissa on aikainen aamu, syvänsinisellä taivaalla aavistus valoa. Hän
 tuijottaa rantakalliolta kuiluun, lahteen, poukamaan. Se muuttuu alati. Hän näkee
 kilometrien päähän veden alle. Hän näkee valtamerihirviöitä, jotka lipuvat kuin 
sukellusveneet, kuin kellon muotoiset orkideat tai laajarunkoiset alukset, ääneti, 
koko ajan liikkeessä, ja niiden koko huokuu sellaista voimaa, että hän aistii jättien 
aiheuttaman levottomuuden jopa niin kaukaa ylhäältä."
    
    
Arvostelukappale
  
Jeff VanderMeerin Hallinta jatkaa Eteläraja-trilogiaa. Toisin kuin henkeäsalpaavan nopeasti etenevä ja paikoin jopa ahdistavakin Hävitys, Hallinta ottaa aikansa lämmetessään. Sarjan toisessa osassa paljastetaan lisää Eteläraja-organisaatiosta ja kahdennestatoista retkikunnasta. Päähenkilönä seurataan Control -nimistä (oikealta nimeltään John Rodriguez) agenttia. Controllilla on kissa nimeltään El Chorizo (possu), eli Chori. 
  
Control on palkattu täyttämään Etelärajan kadonneen johtajan jättämää paikkaa, vaikka hänen saavuttuaan käykin ilmi, että varajohtaja Gracella on kaikki narut tiukasti käsissään. Control päättää kuitenkin haastatella kahdennentoista retkikunnan jäseniä, etenkin biologia, joka ei palannut kotiinsa, vaan suosikkipaikkaansa tyhjälle tontille. Control kiinnostuu biologista, joka haluaa itseään kutsuttavan Haamulinnuksi. 
  
Eteläraja valitsee, kouluttaa ja lähettää retkikunnat Alue X:lle. Laitoksessa myös tutkitaan aikaisempien retkikuntien tuomia näytteitä ja päiväkirjoja. Silti kukaan ei tunnut oikeasti tietävän miten Alue X on syntynyt ja miksi luonto alueella on erilainen kuin rajan toisella puolella. Eräällä tutkijalla on kuitenkin useampia teorioita tapahtuneesta. Villeimpien skenaarioiden mukaan tapahtumat johtuvat avaruusolennoista, ajassa matkustaneesta voimasta, rinnakkaisesta maailmankaikkeudesta tai vaihtoehtoisesta Maasta hyökänneistä ihmisistä. 
  
"Grace, miksi kukaan teistä ei halua käyttää sanoja maapallon ulkopuolinen ja avaruuden muukalainen, kun puhutte Alue X:stä?" 
"Kukaan ei ole varma. Todisteista ei pidä tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä." 
"Eikö edes näin pitkän ajan jälkeen?" (s. 17-18)
  
Hallinta etenee hitaasti, paljastaen yhden tiedonmurusen kerrallaan. Jäin kaipaamaan ensimmäisen teoksen kiivasta, rullaavaa kerrontaa, joka suorastaan hypnotisoi lukijansa. Control ei ole hahmona yhtä mielenkiintoinen kuin biologi eikä siis jaksa pitää mielenkiintoa yllä yhtä tehokkaasti. Teos on myös pidempi kuin trilogian ensimmäinen osa ja mielestäni Hallinnasta olisi hyvin voinut editoida pois ehkä jopa kolmanneksen. Hävityksen ahmi parilta lukemalta, mutta Hallinnan lukemissa minulla meni yli viikko. 
  
Erityisen sitaattilainauksen maininnan saa: "Ihmiset eivät olleet robotteja, heitä ei saanut käyttäytymään robottimaisesti. Vai saiko?" (s. 200)
  
Trilogian päätösosa, Hyväksyntä ilmestyy tammikuussa. Toivottavasti VanderMeer tuolloin viimein paljastaa, mikä saa Alue X:n tikittämään.  
    
Arvosana:
  
Takakannesta:
Alue X:n salaisuus raottuu
  
Etelärajaan, hallituksen salaiseen laitokseen, tuodaan pahamaineiselta Alue X:ltä palanneen retkikunnan selviytyjät. Laitosta johtava agentti kuulustelee heitä raottaakseen näkymättömän rajan taakse kätkeytyvän maailman mysteeriä. Hän kuulee pelkoa herättäviä, ristiriitaisia vihjailuja, että raja liikkuisi vääjäämättä kohti laitosta, mutta huomaa, ettei voi luottaa saamiinsa tietoihin. Sabotoiko joku hänen työtään peitelläkseen totuutta Alue X:n ja retkikuntien kohtalosta?
  
Hallinta on maailmanmenestykseksi kohonneen ja useita palkintoja voittaneen Eteläraja-trilogian toinen kirja.
      
Samantyylisiä kirjoja:  Arkadi & Boris Strugatski: Stalker, Stanislaw Lem: Eeden
   
Suomentanut: Einari Aaltonen, 382 sivua, Like 2015
    
Alkuperäinen nimi: Authority (2014)
  
Hallinta on luettu myös täällä: RisingshadowDysphoria, Sunnuntaisatuja, Kirjanvuoksi

Sarjassa aikaisemmin ilmestynyt: Hävitys (2014)

6 kommenttia:

 1. Nyökyttelen täällä arviollesi, hitaasti alkoi tämä, mutta loppu pelasti paljon. Tule jo tammikuu ja Hyväksyntä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, aivan lopun tapahtumat antoivat hieman anteeksi pitkitetyn salamyhkäissestä alusta ja keskikohdasta. Sekavin tuntein odottelen päätöstä jääkö miinukselle vai räjäyttääkö potin. Pakko se on kuitenkin lukea. :)

   Poista
  2. Voi apua, lue Hyväksyntä pian. Mä oon ihan ulalla... :D

   Poista
  3. 40 sivua jo luettu. Ainakin alku varsin erilainen. :)

   Poista
 2. Luin Hävityksen ihan vasta, sillä se oli lukupiirimme kirja. Nyt pohdin, haluanko lukea jatkoa. Tein uuden vuoden lupauksen, että pyrin lukemaan vain laadukkaita kirjoja, sillä viime vuonna luin niin monta meh-tapausta. Tämä kirjasarja on nyt vähän rajalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kakkonen on tosiaan aika meh ja mitä luin postauksestasi ekan osan mietteitä, ei tämä sarja ehkä ole sinulle. Itse odotan mielenkiinnolla, että saan Hyväksynnän käsiini, sillä toivon sen paljastavan viimein isompia kuvioita.

   Poista