perjantai 1. huhtikuuta 2016

Maaliskuun luetut ja kuulumisia

Kuva maaliskuun kirjablogimiittipaikkana toimineesta
ihastuttavasta kahvila Roosterista. 
Mitäs kummaa, taas on ehtinyt kuukausi kulua. Hurjan nopeasti menee tämä aika keväällä. Eilen, kuun viimeisenä päivänä tapahui kaikenlaista jännää. Saimme mieheni kanssa maistraatista hääpäivämme, 6.5., posti toi ihanan paketin, josta alla lisää, sain viestin, että uudet silmälasini ovat haettavissa (saan ne lauantaina, kun olen menossa katsomaan 5. aalto -elokuvan) ja kaikkea muutakin jännää tapahtui (kerron myöhemmin lisää, kunhan saan luvan). Roald Dahl -lukuhaaste käynnistyi omalta osaltani, kun luin Tynkätyiset ja Nilviöt. Olin myös yhteyksissä ArtHouseen ja lukuhaasteeseessa tulee olemaan (ainakin) heidän kauttaan saatuja Dahl-kirjapalkintoja. 
   
Tosiaankin, posti toi tänään jo muutaman päivän odottamani lähetyksen. Tilasin nimittäin Itse suunniteltua -blogia kirjoittavalta Mailta häälahjaksi itselleni hurjan suloiset ja pörröiset korvikset. Lähestyin Maita sähköpostilla ja kainosti tiedustelin, olisiko hänen mahdollista tehdä minulle kustomoidut, Hayao Miyazakin leffoista tuttujen nokipalleroiden näköiset korvikset. Pian paljastui, että nokipalleroita löytyi häneltä kotoaan ja että tuttuja otuksia ovat. Olin löytänyt netistä inspiraatiokuvan, mutta kerroin toiveestani, että pallero voisi olla jotenkin enemmän 3D ja Mai ehdotti pörröistä villapintaa. Ja miten ihana lopputulos siitä syntyikin! Olen ihan seitsemännessä taivaassa noiden kanssa. Tahdon vain silitellä uusia nokipalleroitani, jotka matkustivat suloisessa, pienessä pahvirasiassa. Ostin aikaisemmin tässä kuussa Totoro-paidan ja kunhan saan uudet lasini, voin supernörttiytyä, kun laitan paidan ja nämä korvikset yhtä aikaa päälle!
    
Kuukauden luetut yhdessä kuvassa    
Lukusaldoon napsahti tässä kuussa hieno lukema: 27 kirjaa ja 4668 sivua. Huikea sivumäärä selittyy sievällä pinolla sarjakuvia, joita kuukauden aikana ahmin (yhteensä 19 kpl). Sain nimittäin alkupuolella kuuta mieheni kanssa sitkeän nuhan, jonka takia en jaksanut keskittyä pitkäksi aikaa yhteen teokseen. Sain kuitenkin pari romaaniakin luettua. Sarjakuvista en kirjoittanut bloggauksia ja kuukauden aikana blogini onkin näyttänyt hyvin laihalta. Ensi kuussa on luvassa enemmän postauksia. Luettavanani ovat nyt mm. K. K. Alongin Kevätuhrit, Hanna Kauppisen Kirja jota kukaan ei koskaan lukenut ja Pierce Brownin Red Rising
  
Kuukauden parhaat hetket tarjosi Brian K. Vaughanin Saga -sarjakuva, jonka kaikki kolme suomennettua albumia luin. Suosittelen tutustumaan, jos eeppinen avaruusseikkailu Star Warsin hengessä kiinnostaa. Pelkkää toimintaa ei sarja ole, vaan mukana on myös suuria tunteita, fantasiaa ja herätteleviä ajatuksia ihmisoikeuksista. 
  
Toinen sarjakuvasuositus tulee saman kirjoittajan tuotannosta, nimittäin Y: The Last Man -sarja, joka kertoo maailmasta, jossa pandemia on tappanut kaikki miehet ja urosnisäkkäät - siis Y-kromosomia kantaneet. Päähenkilönä seurataan Yorick-nimistä miestä (The Last Man), joka jostain syystä pelastuu tuolta oudolta taudilta - vai mikä olikaan tapahtuneen taustalla. Erittäin kiehtova mielikuvitus tällä Vaughanilla! 
  
Enemmän kokemuksiani noista sarjakuvista löytyy Goodreadsista ja minut saa muuten pyytää kaveriksi siellä. Jotta tämä ei menisi aivan pelkäksi sarjakuvayksinpuheluksi, on mainittava myös Minna Canthin päiväksi lukemani vaikuttava ja ajankohtaiselta tuntuva Köyhää kansaa ja vähän sen jälkeen nautittu Spirististinen istunto. Sivistin itseäni peräti kahdella Canthin hyvin erilaisella teoksella. 
  
Kuukauden romaanipuoli oli hyvin lastenkirjapainotteinen, sillä Dahlin lisäksi luin myös pari uudempaa teosta. Tämä kaksikko oli pääsiäisteemainen, sillä toisessa oli kaneja, toisessa noitia. Kyseessä ovat siis Lotta levoton ja suuri kanikaaos ja Tervemenoa Taika Taksinen, josta on tulossa postaus lauantaina. Kuukauteen mahtui myös lukupiirikirja Paahde sekä pientä pettymystä aiheuttanut, kauniskantinen dystopia Station Eleven. Jälkimmäistä voi tosin suositella valoisammista post-apokalyptisistä seikkailuista pitävälle. 
  
Minun oli tarkoitus esitellä vielä alkuvuoden kirjahankintoja, mutta tämä kooste- ja kuulumispostaus on venynyt niin pitkäksi, että kuvaa en tähän niistä ota, vaan tyydyn listaamaan ostokset sanallisesti: Diana Gabaldon: Tulivana, Magne Hovden: Saamelandia, Eowyn Ivey: Lumilapsi, Robert Kirkman & Jay Banansinga: The Walking Dead - Kuvernöörin nousu, Eleanor H. Porter: Iloinen tyttö, Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras, Bernard Schlink: Lukija. Tälle pinolle tuli hintaa alle kolme euroa. Ostin lisäksi kaksi teosta lahjaksi, joten niitä en tässä maininnut.

Ai niin, meinasin unohtaa: voitin Pihin naisen arvonnasta Saku Tuomisen ja Annamari Heikkilän teoksen Uskonko. Voitin myös Salla Simukan Facebookissa pitämästä arvonnasta kirjailijan Lumikki-trilogian kolmannen osan englanniksi (As Black as Ebony) ja sievän omppu-strassikorun. 
   
    
Romaanit ja lastenkirjat:
   
Sarjakuvat ja manga:
  • Brian K. Vaughan: Saga
  • Brian K. Vaughan: Saga - Kirja kaksi
  • Brian K. Vaughan: Saga - Kirja kolme
  • Brian K. Vaughan: Y: The Last Man - 1: Unmanned
  • Brian K. Vaughan: Y: The Last Man - 2: Cycles
  • Brian K. Vaughan: Y: The Last Man - 3: One Small Step
  • Brian K. Vaughan: Y: The Last Man - 4: Safeword
  • Brian K. Vaughan: Y: The Last Man - 5: Ring of Truth
  • Brian K. Vaughan: Y: The Last Man - 6: Girl on Girl 
  • Brian K. Vaughan: Y: The Last Man - 7: Paper Dolls
  • Brian K. Vaughan: Y: The Last Man - 8: Kimono Dragons
  • Brian K. Vaughan: Y: The Last Man - 9: Motherland
  • Brian K. Vaughan: Y: The Last Man - 10: Whys and Wherefores
  • Robert Kirkman: The Walking Dead - Book Eight
  • Robert Kirkman: The Walking Dead - Book Nine
  • Robert Kirkman: The Walking Dead - Book Ten
  • Petri Tolppanen: Sarasvatin hiekkaa
  • Hajime Isayama: Titaanien sota 1 
  • Masayuki Taguchi: Battle Royale, Vol. 01 

9 kommenttia:

  1. Onpas siulla ollut kiva päivä! :) Katson kyllä kadehtien tota siun sivumäärää mitä oon lukenut! :D Itse sain luettua vain 3 kirjaa koko kuussa.. Toivottavasti tässä kuussa paremmin.

    Vitsit, nuo Brian K. Vaughanin sarjakuvat houkuttelee älyttömästi! Pakko metsästää ne kirjastosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosin onpa yllättävää, että meidän kirjastossa ei ole kuin kumpaakin sarjaa kolme ensimmäistä osaa. Ja Walking deadit loppuu myös 7 kirjaan, sillä loputhan ovat englanniksi eikä meidän kirjastosta niitä löydy. :(

      Poista
    2. Hassusti sattuivat kaikki nämä tapahtumat toisistaan riippumatta samalle päivälle. :)

      Huomasin joskus jo puolivälissä kuuta, että tässä kuussa tulee kasaan suurin sivumäärä blogihistoriani aikana. Tätä ennen suurin sivumäärä tuli kirjattua ylös 2014 huhtikuussa, jolloin luin 3530 sivua.

      Suosittelen kyllä todella lämpimästi tutustumaan Vaughanin sarjiksiin. Sagasta olin kuullut jonkin verran jo etukäteen muutamissa seuraamissani blogeissa, mutta tuo Y: The Last Man oli ihan uusi tuttavuus, johon törmäsin googlaituani dystooppisia/post-apokalyptisia sarjiksia. Toivottavasti tykkäät! Molemmissa on jonkin verran paljasta pintaa ja veriroiskeita, mutta kumpikaan ei ole missään vaiheessa tarinoiden keskiössä, vaan osana koko kirjoa.

      Poista
    3. Meidän kirjastosta löytyi kaikki YTLM:n osat, Sagan tähänastiset suomennokset siis albumit 1-3 (englanniksi tullut enemmänkin, mutta niitä ei ollut hankittu) ja TWD:t 10:n kirjaan saakka. Niitähän on vielä kaksi lisää. Yllätyin, kuinka hyvä valikoima Oulun ja lähiseutujen kirjastoilla on.

      Poista
  2. Paljon onnea tulevan hääpäivän johdosta! Hymyilyttää hieman, sillä äitini menee miehensä kanssa naimisiin juuri samana päivänä :) Ja aivan ihanat korvikset ja t-paita! Studio Ghibli <3 Henkien kätkemä on ehdottomasti top5-listalla suosikkielokuvissani. Hyvää kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Hih! Tuo on aika suosittu päivä, sillä miehelläni on yki tuttu, joka on mennyt samana päivänä naimisiin jo 10 vuotta sitten.

      Miyazakin leffat, etenkin sieltä vanhemmasta päästä, niin kuin Totoro ovat ihania. Henkien kätkemä ja Liikkuva linna ovat kuitenkin kaksi ykkössuosikkiani mieheltä.

      Mahtavaa kevättä sinullekin! Täällä näennäisen pohjoisessakin alkaa olla jo kevättä ilmassa (allergikko minussa ei vaan ihan täysillä arvosta kuivuvia katuja, vaikka valon määrän lisääntyminen onkin enemmän energiaa tehdä juttuja).

      Poista
  3. Vaughan on noussut suosikkikirjoittajien joukkoon, vaikka tuo Saga on vielä lukematta...mutta Y the Last Man oli hieno (okei, loppua kohti alkoi menettää otettaan, ensimmäiset 6-7 osaa ovat parempia kuin pari vikaa), ja suosittelen samoin kymmeneen kirjaan koottua Ex Machinaa ("tavallisen" maailman mahdollisesti ainoa supersankari nousee New Yorkin pormestariksi) ja Pride of Baghdad oli viehättävä yksittäinen kirja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että pidät Sagasta. Siinä on paljon kunnianosoitusta vanhempaan sarjakuvakirjallisuuteen päin, mutta myös uusia ideoita. Olen samaa mieltä YTLM:n lopusta. Osa 7 taisi olla suosikkini, mutta sen jälkeen juoni jotenkin lässähtää kasaan ja punaiset langat pikakelataan heikkoon loppuun. Pitääpä katsoa, onko tuota Ex Machinaa meidän kirjastossa, Goodreadsissa sitä jo silmäilinkin aikaisemmin. Tällä hetkellä luettavana Jodorowskyn ja Moebiuksen Incal-sarjaa.

      Poista
    2. Olen hankkinut kaikki YTLM:t deluxe-versioina (5 kpl), mutta lukeminen vain venyy ja venyy. Aloittamisen vaikeus on siinä, että olen törmännyt yllättävän monella taholla kommentteihin, että sarja olisi/tuntuisi sovinistiselta. Tämä on aika outoa, sillä en ole Vaughanin muissa teoksissa moista huomannut. Jonain päivänä otan ne kuitenkin luettavaksi ja Mooreakin olisi vielä vino pino odottamassa. Saga seilailee omissa sfääreissää. Upea sarjakuva. Odotan jo kuutosalbumin viimeistä irtonumeroa.

      Poista