Säeromaanien suosio näkyy
Kirjasomettajien vuoden 2020 parhaat kirjat äänestettiin 13.2.2021. Tänä vuonna mukana olivat ensimmäistä kertaa kirjabloggaajien lisäksi myös Instagramissa kirjoista kirjoittavat.
Eniten ääniä lasten- ja nuortenkirjallisuuden kategoriassa eli Blogistanian Kuopuksessa sai J.S. Meresmaan säeromaani Dodo (Myllylahti). Myös toiselle sijalle kivunnut Sarah Crossanin Kuunnousu (S&S, suom. Kaisa Kattelus) on säeromaani.
Kolmannen pistesijan jakaa kolme teosta, Lasten- ja nuorten Finlandiallakin palkittu Anja Portinin Radio Popov (S&S), Margaret Rogersonin fantasiaeepos Kirjojen tytär (Karisto, suom. Mika Kivimäki) ja Angie Thomasin hip hopin maailmaan sijoittuva yound adult -teos Mun vuoro (Otava, suom. Ilkka Rekiaro).
Blogistanian Kuopus -palkinto jaetaan yhdeksättä kertaa. Kirjasomettajat äänestivät blogeissa ja Instagramissa suosikkinsa vuonna 2020 julkaistuista suomen-, ruotsin- ja saamenkielisistä sekä näille kielille käännetyistä lasten- ja nuortenkirjoista.
Blogistanian Finlandia tulokset Kirsin Book Club -blogissa
Blogistanian Globalian tulokset Kirjamies-blogissa
Blogistanian Tiedon tulokset Todella vaiheessa -blogissa
J.S. Meresmaa: Dodo
“Säeromaani yhdistää lyriikan ja kertomakirjallisuuden parhaat puolet. -- J.S. Meresmaan Dodon tapauksessa lopputuloksena on sujuva, ilmaisuvoimainen tarina -- Lyhyessäkin voi sanoa paljon, kun valitsee sanansa viisaasti. Erityisesti pidin Meresmaan kirkkaasta ja vahvasta kielestä, jota oli helppo lukea ilman että ilmaisuvoimasta olisi tingitty tuumaakaan.”
“J.S. Meresmaa -- on kirjallisuuden moniosaaja -- Hän kokeilee erilaisia mittoja ja onnistuu jokaisessa. -- Dodo muistuttaa lukijaa siitä, minkälaista on olla teini-ikäinen keskellä kesää, keskellä luontoa, saunassa, ja tuntea, että mitä vain voi tapahtua. Ehkä se on sitä suomalaista keskikesän taikaa.”
Sarah Crossan: Kuunnousu
“Crossan tarttuu tulenarkaan aiheeseen: kuolemantuomioon Yhdysvalloissa. -- Aiheesta voisi syntyä juustoinen tai alleviivaavan tarkoitushakuinen tarina, mutta Crossan pitää pään kylmänä ja onnistuu välittämään sekä viestin että tunteet liikoja alleviivaamatta. -- Crossanin yhteiskunnallisuus onkin yllättävän avointa, mutta samalla täysin romaaniin sopivaa. Henkilöt ja tapahtumat ovat koko ajan aitoja ja uskottavia”
Anja Portin: Radio Popov
“Huh, nyt tuli luettua sellainen lastenkirja että vetää melkein sanattomaksi ja kylmät väreet kulkevat iholla. Itkettääkin vähän. Radio Popov on valtavan hieno paketti, jossa suuria asioita käsitellään koskettavasti ja lämpimästi.”
Margaret Rogerson: Kirjojen tytär
“Margaret Rogersonin Kirjojen tytär on -- kirja, jonka sivut kääntyvät kuin itsestään -- Neljän ja puolensadan sivun aikana kerrotaan erittäin täyteläisestä ja elävältä tuntuvasta fantasiamaailmasta -- Kuka voisi olla rakastamatta maailmaa, missä on eläviä kirjoja!”
“vaikka olen lukenut hirveän paljon, jostain aina putkahtaa SE kirja, joka saa minut haukkomaan henkeäni ihastuksesta ja onnesta. -- Kirjojen tytär on jotenkin vain täydellinen paketti niin juoneltaan, maailmaltaan ja henkilöhahmoiltaan.”
Angie Thomas: Mun vuoro
“Kirja käsittelee monia niistä asioita, joita on nostettu -- somen rasismikeskusteluissa esiin ja siksi Mun vuoro on äärimmäisen ajankohtainen. Se on myös kirja unelmista, ystävyydestä ja perheestä. Thomas on hurjan taitava rakentamaan rakastettavia henkilöitä ja vuorottelemaan epäoikeudenmukaisuuden ja toivonpilkahdusten välillä. Vaikka kirjan aiheet ovat raskaita, kirja ei ole pelkkää synkkyyttä, vaan myös kevyemmät aiheet saavat tilaa. Ja Bri on mielettömän upea, vahva päähenkilö”
Muut ääniä saaneet teokset:
- Riikka Ala-Harja: Kahden isän Ebba
- Holly Bourne: Syitä itkeä julkisesti
- Marta Breen & Jenny Jordahl: Naiset 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta
- Juno Dawson: Mallikappale
- Magdalena Hai: Neiti Kymenen ihmeellinen talo
- Aino Havukainen & Sami Toivo: Tatu ja Patu - Kovaa menoa kiskoilla
- Jukka Itkonen & Virpi Penna: Seitsemän kääpiön filmiorkesteri
- Siri Kolu: Villitalon valitsemat
- Jenna Kostet & Kaisu Sandberg: Milli, Mölli ja surunmaalaaja
- Noora Kunnas: Salmanterin Terttu ja huijareiden kuningas
- Maria Lassila: Eeva ja harmaakaapu
- Kim Liggett: Armonvuosi
- Mikki Lish & Kelly Ngai: Taikuuden talo
- Meri Luttinen: Myrskynsilmä
- Anniina Mikama: Tinasotamiehet
- Reetta Niemelä & Sanna Pelliccioni: Älä vihaa minua - Kirjeitä ihmisille
- Leslie Patricelli: Kiukuttaa
- Sanna Pelliccioni: Haikuja räjähtäville sydämille
- Elina Pitkäkangas: Hukan perimät
- Miikka Pörsti: Gorilla
- Marketta Pyysalo & Carlos da Cruz: Mitenniinmukakirja
- Rainbow Rowell & Faith Erin Hicks: Viimeinen ilta - Pumpkinheads
- Laura Ruohonen & Erkka Kallasmaa: Otus opus
- Salla Simukka: Lukitut
- Thomas Taylor: Malamanteri
Kuulostaa kivalta kirjalta, se on lukematta. Äänestin Radio Popovia voittajaksi.
VastaaPoistaMinä olen lukenut kärkiviisikosta vain oman ykkössuosikin eli Kirjojen tyttären ja voittaja-Dodon. Säeromaanien suosio ei tullut isona yllätyksenä.
PoistaKivaa, että äänestämämi Kuunnousu ja Kirjojen tytär pääsi kärkikolmikkoon. Radio Popov jäi mulla ja pojalla kesken, koska vaikutti ääneen luettuna tylsältä, mutta työkaverikin kehui kirjaa niin, että ehkä kokeilen vielä. Hienoa, että Dodo pärjäsi, vaikka ei mun pistesijoille päässytkään.
VastaaPoistaMinun pitäisi lukea Kuunnousu, Radio Popov ja Mun vuoro. Vaikka luin viime vuonna yli 60 uutuuslanua, niin näitä en. On kyllä kiva, kuinka säeromaanit ovat näin suosittuja, lupaa hyvää genrelle.
PoistaLuen niin vähän lasten- ja nuortenkirjoja, etten äänestänyt Kuopus-sarjassa. Pitänee tuo Dodo lukea. Crossaninilta olen lukenut mainion säeromaanin Yksi, mutta Kuunnousun aihe on tuntunut jotenkin vastenmieliseltä. Radio Popovista pidin suuresti, mutta Kirjojen tytärtä ja Mun vuoroa en ole lukenut. Ehkä pitää.
VastaaPoistaMinä puolesani luen melkein pelkästään lanua. Blogistanian Finlandiassa en äänestänyt ollenkaan, luinkin vain kaksi kotimaista aikuistenteosta, Susanna Hynysen ja Dess Terentjevan Neonkaupunki ja Piia Leinon Yliaika, mutta niistä en ole blogannut. Globaliaankin minulla oli vain yksi ehdokas.
PoistaCrossanin Yksi oli hyvä, mutta luin sen Elisabeth Acevedon Runoilija X:n jälkeen, niin ei päässyt loistamaan. Dodo oli minulle jo neljäs säeromaani. Kuunnousussa minulla on sama ongelma, että aihe kuulostaa liian ahdistavalta, mutta saatan sen silti lukea jossain vaiheessa. Sen kansi on aika kamala.
Minulta jäi tänä vuonna äänestämättä, sillä työt ja pari muuta projektia vievät nyt kaiken ajan - myös bloggaamiselta. :( Odotan muuten sitä päivää, kun joku kuvakirja voittaa Kuopuksen. ;) Usein kärkikolmikossa on ya-kirjoja ja lanu-romaaneja.
VastaaPoistaIhan ymmärrettävää. Viime vuosi oli haastava. Kuvakirjoja lukevia ja etenkin niistä postaavia bloggaajia taitaa olla aika vähän. Minäkin luen niitä satunnaisesti, mutten useinkaan postaile. Yllättävästi tänä vuonna yksi äänestetyistä oli pahvikirja! Niitä harvoin näkee nostettavan esiin.
PoistaMinäkin kyllä odotan sitä, että kuvakirja voittaisi (no, ehkä olisin itse voinut vaikuttaa asiaan, mutta luovuin blogista ja käytän nykyään vain Instagramia, jossa äänestäminen oli minusta hankalaa). :D
PoistaMe ollaan parhaillaan miettimässä, kuinka Instan äänestys voitaisiin järjestää helpommin, eli jos jotain ideaa on, voi laittaa vaikka sähköpostia niina.tolonen (a) outlook.com
Poista