sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Kirjan ja ruusun päivä 23.4.2015 - Vinkkilista

Kirjat ansaitsevat erityisen päivänsä, 
jolloin niitä juhlitaan vapauden, yhteenkuuluvuuden ja rauhan symboleina.
  
Kirjan ja ruusun päivää vietetään 23.4. Ostamalla kirjoja kirjakaupasta 15€ edestä 25.4. saakka on mahdollista saada kaupan päälliseksi vain tuon rajoitetun ajan tarjolla olevan Kari Hotakaisen erikoisteoksen Kantaja. 
  
"Kantaja kertoo filosofian maisterista, joka hautausmaan puistotyöntekijänä alkaa pohtia omia ja työssään kohtaamien vainajien elämänpolkuja. Teoksessa yhdistyvät ihmisen yksinäisyyden vakavuus ja vilpittömyyden tuottama koominen pakkomielteisyys."
  
Mutta mitä kirjoja ostaisi? Tässä postauksessa on minun blogini lukijoille räätälöimäni vinkkilista. 
  
Aluksi kuitenkin vähän tapahtuman historiaa. Kirjan ja ruusun päivämäärä on valittu kahden klassikkokirjailijan, Miguel de Cervantesin ja William Shakespearen kuolinpäivän 23.4.1666 mukaan. Katalonialaista alkuperää olevan juhlapäivän isästä on olemassa kahdenlaista tietoa, yhden lähteen mukaan taustalla on valencialainen kirjailija Vicente Clavel Andrés, joka esitti idean Barcelonan kirjastolle vuonna 1925, mutta toisaalla väitetään, että kiitos päivän vietetämisestä kuuluisi kirjakauppiaalle, jonka ehdotuksesta tapahtumaa olisi vietetty vasta vuodesta 1932. 
  
Olipa takana kumpi vain, olen ainakin itse hyvin kiitollinen siitä, että joku on päättänyt arvostaa kirjoja näinkin näyttävällä tavalla. Päivän alkuperäisenä ajatuksena oli. että miehet antaisivat naisille ruusuja ja naiset miehille kirjoja - mutta viime vuosina tästä on nähty monenlaisia variaatioita. Itse ainakin arvostaisin enemmän kirjaa kuin ruusua. Vuonna 1995 UNESCO julisti Kirjan ja ruusun päivän kansainväliseksi kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi.
  
Kirjan ja ruusun vuotta on vietetty Suomessa. Kirjaa on juhlittu aikaisemmin vaihtelevana päivänä, mutta 23.4. näyttäänyt vakiinnuttaneen asemaansa. Vuodesta 2012 alkaen Suomen kirjakauppaliitto on tilannut kotimaisilta kirjailijoilta vuosipäivänä kirjan ostaneille kaupanpäällisenä annettavan kirjan. Edelliset ruusukirjat ovat Tuomas Kyrön Miniä (2012), Jari Tervon Jarrusukka (2013) ja viime vuuonna Anna-Leena Härkösen Takana puhumisen taito, joka oli ensimmäistä kertaa tarjolla kolmen päivän ajan.
    
Ja nyt sitä listaa. Aluksi alkuvuodesta 2015 ilmestynestä. Linkkien takaa löytyy tarkempia kokemuksiani luetuista, kursiivilla olevat ovat edelleen lukupinossani tai niistä on tulossa bloggaus lähiaikoina.
    
Lapset:

Brigattin kuvakirjassa kerrotaan vahvoin värein sänkyjen alla asuvista, pieniestä vihreistä otuksista, vilkuista. Söpöt dinon näköiset hahmot ovat paljon miellyttävämpiä kuin pelottavat möröt. Sibeliuksen juhlavuosi näkyy myös lasten kirjoissa. Kirkkopellon herkän kaunis kuvitus antaa hyvän maaperän historiallisille faktoille kansallismuusikostamme. Opinpas itsekin jotain lisää Sibeliuksesta. 
    
Kuutin Anna ja Elvis-sarja on nappiosuma esimerkiksi Risto Räppääjien ja Ella-kirjojen lukijalle. Teoksenon kuvittanut Katri Kirkkopelto. Itkosen Sirkusjuna saapuu menee samaan lokeroon huumorin ja kohderyhmän kanssa. Molemmissa teoksissa on kommelluksia ja hersyvää kerrontaa niin lapsista kuin aikuisista, joille sattuu ja tapahtuu kaikkea mahdollista. Kuutin teos on kaksikosta realistisempi.
  
Nuoret:
  • James Dasner: Maze Runner - Labyrintti
  • Briitta Hepo-Oja: Siilin kuolema
  • Anu Holopainen: Ihon alaiset
  • Veronica Roth: Uskollinen
  
Dasnerin nuorten dystopiasta, Maze Runnerista tehty elokuva ilmestyi viime vuonna ja nyt trilogian vausteos on saatavilla suomeksikin. Rothin teos on niin ikään dystopiaa, mutta trilogian päätösosa. Uskollinen ei ole välttämättä dystopioiden kruunaamatonta eliittiä, mutta edelliset osat lukeneelle tämä on must read-osastoa. 
  
Holopaisen teos on sekin dystopiaksi laskettavissa. Scott Westerfeldin teosta Uglies-muistuttava Ihon alaiset on sekin kauneusleikkausdystopiaa, mutta sijoittuu Suomeen. Ehdottomasti ajatuksia herättävä teos niin nuorille kuin aikuisillekin. Hepo-Ojan Siilin kuolema kertoo tarinan erilaisuudesta ja muistuttaa tästä näkökulmasta vähän Blogistanian Kuopuksen voittanutta Jenna Kostetin Lautturia
    
Aikuiset:
  • Jaakko Markus Seppälä: Lemen
  • Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat
  • Leena Krohn: Erehdys
  
Seppälän Lemen on oivallinen kirja niille, jotka aikoinaan ovat lukeneet Philip K. Dickin Palkkionmetsästäjän. Tarina onkin osin hyvin tuttu, mutta silti omanlaisensa. Futuristinen teknotrilleri on viidyttävää luettavaa myös nuorille miehille. 
  
Ahavan ja Krohnin teokset ovat hieman erikoisempia teoksia. Taivaalta tippuvat asiat kertoo maagisen realismin ovia kolkutellen, mutta sisään astumatta sarjan erikoisia sattumuksia. Asioita, jotka voisivat tapahtua oikeastikin, mutta olisivat hyvin epätodennäköisiä. Erehdyksessä on Jälleen nähtävissä Krohnille tuttu ote, joka haastaa lukijansa ja antaa paljon ajattelemisen aiheita.
    
Muutamia 2014 ilmestyneitä: (näiden saatavuus saattaa vaihdella)
    
Ella Brigatti: Sängynaluskansa
Mervi Heikkilä & Jussi Matilainen: Kummajaisten kylä
Iiro Küttner & Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita - Puuseppä
Iiro Küttner & Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita - Ritari
Andy Stanton: Olet ilkimys, herra Gummi!
David Walliams: Herra Lemu
    
James Fray & Nils Johnson-Shelton: Endgame - Loppupeli
Michelle Gagnon: Kukaan ei kaipaa sinua
John Green: Kaikki viimeiset sanat
Magdalena Hai: Susikuningatar
Jenna Kostet: Lautturi
Theo Lawrence: Pimeä sydän
Sarah Lotz: Kolme
Helena Waris: Vuori
    
Hugh Howey: Siirros
Risto Isomäki: Kurganin varjot
Matthew Mather: Kybermyrsky

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti