lauantai 25. huhtikuuta 2015

Lastenkirjalauantai: Noora & Jenna Kunnas: Kaheli sakki ja kauhujen kaappi

"-Onpa ihanan raikas sää, iloitsi Bertta, 
ja hänen perästään pääsi ei niin raikas tuulahdus."
        
      
Prööt! Noora ja Jenna Kunnaksen esikoisteoksessa ei ilmoja pidätellä. Perätuulen majatalon erikoisista asukkaista kertovan kirjasarjan avauksessa tutustutaan hieman vinksahtaneeseen, lastenhuoneen vanhassa nukkekodissa asuvaan sekalaiseen sakkiin. Teos muistuttaa jollain tavalla Leena Krohnin monitulkintaista teosta Hotel Sapiens, ainakin asukkaat ovat yhtä erikoisia.
  
Tervetuloa majatalo Perätuuleen. Majatalo tarkoittaa paikkaa, jossa vietetään yö tai kaksi ja sen jälkeen jatketaan matkaa. Niin kuin hotelli. ja ennen vanhaan perätuulikin oli ollut sellainen paikka. Ajan kuluessa taloon oli kuitenkin jämähtänyt majailemaan vakituinen sakki, mutta Perätuulta kutsutaan edelleen majataloksi, vanhasta tottumuksesta. (s. 21)
    
Majatalon ensimmäinen asukas oli Bertta Perätuuli, joka nimesi paikan itsensä mukaan. Leppoinen vanha karhumuori onkin porukan sydän, vaikka turautteleekin ilmoille mitä kaameimman hajuisia pieruja. Asukkaita sivistämässä on yksikätinen runoilija Hugo von Husmus, jonka runot ovat parhaimmassakin tapauksessa järjettömiä. Hugon ainoa fani on pelokas Hemppa-norsu, joka ei usko olevansa hyvä missään. 
  
Bertta Perätuuli
Väriä majatalon elämään tuovat aviopari Heikki Nieminen ja vaimonsa Kerttuli Kvartsinäkkäri-Nieminen. Heikki on perusjäyhä suomalaismies, kun taas Kerttuli on innokas kuntoilija ja Arnold Schwarzeneggerin - tai kuten itse asian ilmaisee - Iso-Arskan suurin fani. 
   
Toiminnasta vastaavat possukaksoset Pipana ja Papu. Näistä kahdesta etenkin Pipana on järjestämässä itsensä vaarallisiin tilanteisiin, esimerkiksi etsimällä kaapissa asuvaa pelottavaa Molla Maijaa. Surullisen koomisia tilanteita luomassa on Majuri Kuugelbum, jonka sotasuunnitelmat eivät onnistu aina niin kuin hän haluaisi.
    
Perätuulessa on asunut aiemmin muitakin, kuten Voimamies, joka päätti eräänä päivänä kokeilla liitämistä ja katosi. Niinpä kukaan ei uskalla enää astua huonemaailmaan, vaan pysyttelee majatalossa - kunnes Majurin uni rikkoo asukkaiden rauhan ja antaa Pipana-porsaalle ajatuksen.
  
- Mikä hirviö hyökkää? Ja mistä? kysyi Pipana intopiukeana pöydän äärestä. Majuri katsoi lumoutuneena ulos keittiöstä ja nosti kätensä. Hän osoitti ulkopuolista maailmaa.
- Tuolta.
(s. 20)
  
Pipana ja Papu lähtevät ottamaan selvää Molla Maijasta. Seikkailu huonemaailman poikki on kuin suoraan Urpon ja Turpon kommelluksista tai Toy Story-elokuvista. Kun porsaiden lähtö huomataan, Majuri järjestää pelastuspartion. Asukkaat kohtaavat matkan aikana punkkaripölypallon, joka oli minusta aivan ihana sivuhahmo. 
  
- Eikö nää kakkajutut koskaan lopu? Heikki nurisi tuskissaan, ja Bertta pieraisi unissaan. (s. 106)
   
Lennokkaan, mustavalkoisen kuvituksen lisäksi sivuilta löytyy myös keltaista väriä, joka antaa kaksiulotteisille kuville lisää syvyyttä. Kunnasten huumori uppoaa varmasti n. 6-10-vuotiaille lapsille, sekä lapsenmielisille aikuisille, joiden mielestä pieruhuumori on ihan ok. On mielenkiintoista nähdä, kuinka Perätuulen asukkaiden edesottamukset uppoavat lapsilukijoihin ja mihin suuntaan Kunnas-kaksikko vie tarinaa eteenpäin. Lisää kahelin sakin seikkailuja on nimittäin jo tekeillä. 
  
  
Takakannesta:
- Tuho! Maailmanloppu! Hirviö palaa ja nielee meidät kaikki syvyyksiinsä! Majuri Kuugelbum karjui.
- Mahtavaa! Koska se tulee? intoili Pipana porsas. Hän niin toivoi, että vihdoin tapahtuisi jotain jännittävää.
- Näin unta! Majuri ilmoitti kohtalokkasti.
   
Hemppa-norsu katsoi Majuria kauhuissaan. majatalo perätuulen muut asukkaat eivät selvästikään muistaneet, mitä hurjaa oli tapahtunut edellisellä kerralla, kun Majuri oli nähnyt kohtalokasta unta...
   
Noora Kunnaksen kirjoittama ja Jenna kunnaksen kuvittama esikoislastenkirja Majatalo Perätuulen sekalaisesta sakista on riemastuttavaa luettavaa kaikille kahelin huumorin ystäville.
      
109 s. Otava 2015

Kuvitus: Jenna Kunnas
  
Päätöntä menoa voi suositella esimerkiksi seuraavien kirjojen ja kirjasarjojen ystäville:
  
Dav Pilkey: Kapteeni Kalsari | Veera Salmi: Puluboi | Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä | Timo Parvela: Ella | Maria Kuutti: Anna ja Elvis | Siri Kolu: Me Rosvolat | Jukka Itkonen: Sirkusjuna saapuu
  
Perätuulen majatalon pieruhuumorista on kirjoitettu täälläkin: Helsingin Sanomat, Iltalehti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti