keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Jenni Pääskysaari: Tyttö sinä olet...

"Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa olla ja elää. Ei ole olemassa ihannetyttöä, 
-naista tai -ihmistä, joksi sinun pitäisi tulla ja kasvaa. Sinusta voi tulla vain sinä, 
ja vain sinä tiedät, mitä haluat olla."
   
 
Ultimate Popsugar Reading Challenge: 13. A self-improvement book 
   
Jenni Pääskysaaren Tyttö sinä olet... on elämäfilosofinen, positiivinen teos. Pienen kirjan kansien välissä piileskelee aarre, joka tulisi jakaa jokaiselle tyttölapselle. Teos opastaa rakastamaan itseään, olemaan rohkea, erilainen, luova, älykäs - omanlainen yksilö. Ei ole nimittäin olemassa yhtä ainoaa tapaa olla tyttö tai nainen. 
  
Itsevarma tyttö tekee elämässään valintoja ja päätöksiä välittämättä sukupuolia koskevista roolimalleista, odotuksista ja harhaluuloista. -- Keinotekoiset rakenteet, stereotypiat, sukupuoliroolit ja lasikatot on tehty murrettaviksi, ja se on halutessasi myös sinun tehtäväsi. (s. 65-70)
  
Pääskysaaren laidasta laitaan, kirjan nimen täydentävästi otsikoitujen ominaisuuksien lisäksi teoksessa esitellään myös oikeita naisia: lainauksia kuuluisilta naisilta eri aikakausilta, kuten Minna Canthilta ja Emma Watsonilta, sekä inforuutuja inspiroivista naisista aina taiteilija Frida Kahlosta naisaktivisti Malala Yousafaihin. Myös monet suomalaiset naiset kertovat haastatteluissaan niin työstään (Pirjo Heikkilä), siskoudestaan (Iina ja Minka Kuustonen) kuin koodikirjastaan (Linda Liukas). 
  
Vaikka teoksen pääasiallinen kohderyhmä on n.10-15-vuotiaissa, myös aikuinen saa näistä elämän ohjeista paljon irti. Ehkä jossain kohdissa teksti upposi minulle jopa enemmän nyt kuin ne olisivat silloin, kun olin nuori. Aikuisethan ovat saaneet kuulla pidempään negatiivisia kommentteja sukupuolensa takia. Suosittelen siis jokaista naista tarttumaan tähän kirjaan ja ajattelemaan kaikkia naisia siskoinaan selkäänpuukottamisen sijaan. 
  
Tässä muutama sivu, jotka puhutteliviat minua eniten.
Takakannesta:
Voimakirja kaikille tytöille

Tyttö, sinä olet ainutlaatuinen! Rohkea! Rakastettu!

Käsissäsi on pieni suuri kirja, jossa sanotaan kaikki ne asiat, jotka jokaisen tytön tulisi saada kuulla. 

Puhu aina hyvää ”siskoistasi” niin kasvokkain kuin selän takanakin. Muodostakaa oma posse, jonka jäsenet puolustavat toisiaan kaikissa tilanteissa.
  
141 sivua, Otava 2015

Kuvitus: Nana Sjöblom
  

2 kommenttia:

  1. Olen ajatellut ostaa tämän sekä omalle tyttärelleni että kummitytöilleni. Ehkä pitäisi itsekin lukea. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä ostaa ja lukea. Aikuiselle moni asia mitä teoksessa esitellään on jo tuttuja, mutta toimivat hyvinä muistutuksina joka päiväiseen elämään.

      Poista