torstai 20. lokakuuta 2016

Veronica Roth: Neljä

"Miten on mahdollista, että elän saman tarinan uudestaan, mutta eri näkökulmasta?"
   
    
Veronica Rothin Neljä sisältää neljä novellia, joissa lukijalle kerrotaan lisää Outolintu-sarjasta tutuksi tulleesta Neljästä, jonka oikea nimi on Tobias. Novellit on julkaistu vuosina 2013-2014 ja ne sijoittuvat pääosin aikaan ennen Outolintua. Viimeinen novelli ajoittuu Trisin koulutusjaksoon Uskaliaassa. Lopussa on vielä muutama lyhyt kohtaus Outolinnusta, kirjoitettuna Tobiaksen näkökulmasta. Roth kertoo esipuheessan, että Tobiaksen piti olla aluksi Outolinnun päähenkilö. Olisipa tarina aivan erilainen, jos hän olisi jatkanut kirjoittamista. Dystopioissa kun lähes poikkeuksetta päähenkilö on teini-ikäinen tyttö. 
  
Vaihtaja (Four: The Transfer, 2013)
  
Vaihtaja on kokoelman kiinnostavin novelli. Se kertoo Tobiaksesta heti taipumustestin jälkeen. Novellissa paljastuu lisää Tobiaksen ja hänen isänsä, vaatimattomien osaston johtajan Marcuksen suhteesta. Isä pitää yllä normaalia perhekulissia, jonka takana hän kuitenkin lyö Tobiasta. Hän on valmistellut Tobiaksen testiä varten, jotta tämä tekisi kaiken oikein ja saisi tulokseksi Vaatimattoman. 
  
Minun täytyy päästä pois. Se on nyt loitsu, mantra, ainoa asia josta saan enää pidettyä kiinni. (s. 24)
    
Päivää ennen osaston valintaseremoniaa isä lyö jälleen Tobiasta, joka saa viimein kerättyä niin paljon rohkeutta, että ottaa merkittävän askeleen päästäkseen pois painajaistensa aiheuttajasta: hän on päättänyt vaihtaa osastoa. Tobias onkin pitkään aikaan ensimmäinen vaatimaton, joka vaihtaa osastoa, sillä vaatimattomat ovat osastouskollisimpia. Puhumattakaan, että edellisen kerran vaatimaton vaihtoi Uskaliaaseen yli kymmenen vuotta aikaisemmin. 
   
Novelli kertoo myös hetkestä, jolloin Tobiaksesta tulee Neljä. Hän halusi eroon isästään myös nimen tasolla. Kun hän saa pelkosimulaatiossa tietää, että hänellä on vain neljä pelkoa (uusi ennätys), syntyy nimi - ja sen myötä uusi persoonallisuus kuin itsestään. 
  
Kokelas (Four: The Iniate, 2014)
  
Kokelas kertoo Tobiaksen ajasta uskaliaan koulutuksessa. Se on kokoelman vähiten mieleenjäävä novelli, vaikka kertookin paljon taustoja mm. Tobiaksen ja Terävästä vaihtaneen Ericin väleistä. Tobias on lopulta koulutettavien tilastoissa ensimmäisenä ja Eric vasta toisena. Kateellinen Eric tietää Tobiaksen taustan vaatimattomassa ja kiristää tätä uhkailemalla paljastavansa kaikille, että tämä oli Marcuksen nyrkkeilysäkki. 
  
Poika (Four: The Son, 2014)
  
Kolmas novelli, Poika, kertoo siitä, kun Tobias tapaa vuosia sitten kuolleeksi luulemansa äitinsä, josta on tullut jonkinlainen johtaja osattomien joukossa. Uskaliaan johtaja Max lähestyy Tobiasta ja Ericiä tarjouksen kanssa: osasto kaipaa uutta verta johtoon ja kuuden ehdokkaan joukossa ovat myös korkeimman pistesijan saavuttaneet vaihtajat. Tobias kuitenkin ilmaisee, että haluaa mieluummin kouluttaa kokelaita kuin päättää mihin suuntaan osasto kehittyy.
  
Olen aina kuvitellut että osattomat elävät yksin ja eristyksissä muista, ilman yhteisön tukea. Nyt kun katson tätä paikkaa, ihmettelen mistä sellainen kuvitelma on tullut päähäni. Mikä estäisi heitä muodostamasta ryhmiä kuten mekin olemme tehneet? Sehän kuuluu ihmisluontoon. (s. 13) 
    
Petturi (Four: The Traitor, 2014)
   
Petturi on toiseksi kiinnostavin novelli, sillä siinä kerrotaan, kun Tris saapuu Uskaliaaseen kaksi vuotta Tobiaksen jälkeen. Suurin osa tapahtumista on jo tuttua Outolinnusta, mutta nyt asioita katsotaan Tobiaksen näkökulmasta. On suloista seurata, kuinka Tobias kuin huomaamattaan ihastuu Trisiin ja suojelee tämän salaisuutta: Tris on divergentti. Se tarkoittaa, että hän tiedostaa olevansa simulaatiossa, pystyen hallitsemaan sitä ja luomaan uutta ohjelman sisällä. On erittäin vaarallista olla divergentti, etenkin kun Terävän johtaja Jeanine Matthews viettää epäilyttävän paljon aikaa uskaliaan Päämajassa.
  
Nyt ajattelen vain että voisin koskettaa häntä, ja suutani kuivaa. En ole kovin monta kertaa ajatellut tällä tavalla kenestäkään tytöstä. (s. 147)
  
Oli ihanaa sukeltaa takaisin tuttuun maailmaan, ja samalla oppia siitä ja Tobiaksesta lisää. Tobiaksen ajatuksia kuullaan myös (pienoiseksi pettymykseksi paljastuneessa) Uskollisessa. Tuolloin hahmo tuntui hieman irralliselta eikä hänen äänensä erottunut Trisistä niin hyvin kuin se olisi voinut. Näissä lyhyttarinoissa pääseekin paljon syvemmälle Tobiaksen hahmoon ja hän tuntuu kokonaisemmalta. 
  
En ole aikaisemmin lukenut englanninkielisessä maailmassa erittäin yleiseksi muodostuneita esi-, väli- tai lisäosia kirjasarjoihin, joten olikin hauskaa huomata, etteivät ne kaikki ole pelkkää roskaa ja rahastusta. Neljä on kiehtova kokonaisuus ja lukukokemuksena Kirjaneidon sanoja lainatakseni: "Ihan kuin saisi lukea lempikirjansa uudelleen ensimmäistä kertaa". 
  
Varoitus: novellikokoelman luettuaan tekee mieli lukea Outolintu uudelleen! Ehkä itse tyydyn katsomaan elokuvan ensihätään, kun lukemattomien pino on jo valmiiksi hyvin tukevassa kunnossa. Suosittelen siis lukemaan novellikokoelman, jos pidit Outolintu-trilogiasta tai ainakin sen ensimmäisestä osasta. 
  
Arvosana:   
   
Takakannesta:
Minulla on uusi nimi, joten minusta voi tulla myös aivan uusi ihminen. Henkilö joka ei siedä näsäviisaita kommentteja. joka on viimein valmis taistelemaan.
  
Tobias Eaton, Vaatimattoman johtajan poika, päättää tarttua ainoaan pakomahdollisuuteensa ja aloittaa kaiken alusta. Uskaliaassa hän saa nimen Neljä ja joutuu kohtaamaan pahimmat pelkonsa. 
  
Kaksi vuotta myöhemmin Neljä kouluttaa uusia kokelaita ja kantaa sisällään tuskallisia salaisuuksia, jotka uhkaavat koko osastojärjestelmää. Kun uudet kokelaat hyppäävät verkkoon, hän tuntee löytävänsä suunnan. Trisin avulla on ehkä mahdollista olla jälleen Tobias.
  
Huippusuosittu Outolintu-trilogia täydentyy Neljän tarinalla
  
Alkuperäinen nimi: Four: A Divergent Collection (2014), Suom. Outi Järvinen, 202 sivua, Otava 2016

Muita kokemuksia kirjasta: Kirjaneidon tornihuone, Dysphoria, Carry On Reading
  
Sarjassa ilmestyneet: 

2 kommenttia:

  1. Tämä on odotellut hyllyssä jo kohta puoli vuotta.. Voisi olla aika tarttua tähän :D ainakin arvostelusi perusteella ei ole turha kirja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin odotteli tämä lainapinossa monta kuukautta, kunnes en enää voinut uusia sitä käyttämättä kirjastolla (5 kertaa saa uusia, eli yhteensä 6x28pv laina-aika ja jos käyttää kirjastolla nollaantuu lainamittari). Oli siis aika tarttua Neljän taustatarinaan ja yllätyin etenkin ensimmäisen novellin kertomasta. Outolinnun lukemisesta on jo aikaa, eli osa yksityiskohdista on jo unohtunut, mutta tällä tavoitin samoja tuntemuksia. :) Pidin Neljän hahmosta nyt enemmän kuin aikaisemmin, kun sai kuulla lisää hänen aikaisemmista vaiheistaan.

      Poista