perjantai 22. joulukuuta 2017

Sini Helminen: Kiven sisässä (Väkiveriset #2)

"Mikä edes on vuorelainen? Ei niistä ole juttua elokuvissa tai sarjakuvissa,
toisin kuin vampyyreistä ja merenneidoista ja supersankareista."
  
     
Arvostelukappale
    
Sini Helmisen Väkiveriset-sarjan jokaisessa osassa on eri päähenkilö, mutta ainakin kahdessa ensimmäisessä on ollut yksi yhteinen sivuhahmo. Kaarnan kätkössä kertoi metsänneito Pinjasta, toisen osan päätähtenä tapaa 15-vuotiaan Pekko-nimisen nörttipojan, joka myöskin löytää oman salatun historiansa. Hänkin kuuluu Väkeen, eli maan, veden, metsän ja vuoren myyttiseen kansaan. 
  
"Ootko sä haamu?" En kysy, olenko tullut hulluksi. Mikään ei olisi hullumpaa kuin kysyä sitä oman mielikuvituksensa tuotteelta. (s. 70)
    
Pekon mummo on vähän aikaa sitten kuollut ja perhe muuttaa Helsinkiin mummon entiseen asuntoon. Kaupungissa Pekon elämä muuttuu radikaalisti uuden koulun, naapurintyttö Gwinin ja suvun salaisuuksien paljastumisen myötä. Kun nykymaailmaan sekoittuu myyttisiä olentoja ja salattuja paikkoja, Pekko joutuu kyseenalaistamaan kaiken tietämänsä. 
  
Pekko pelaa Minecraftia ja lukujen otsikoissa on käytetty pelin terminologiaa, joka oli minulle tuttua, sillä pelaan itsekin usein Minecraftia. Poika viittailee runsaasti Star Warsiin, Potteriin ja Tolkieniin ja näitä kohtia oli ihanaa lukea. Helminen osaa viittaamisen taidon, sillä jokainen viittaus istuu paikalleen, eikä tunnu pakotetulta tai pelkältä nostalgialla kalastelulta. Pidinkin tästä jatko-osasta edeltäjäänsä enemmän, sillä Pekkoon oli helppo samaistua. 
  
Jalkani tuntuvat kankeilta ja astelen tönkkönä kuin AT-AT-talsija. (s. 78)
  
Väkiveriset ammentaa raikkaasti suomalaisesta mytologiasta. Sarjan osat pystyy lukemaan itsenäisinä teoksinaan. Koukuttava ja nopealukuinen Kiven sisässä sopii hyvin myös kirjoja vähemmän lukeville pojillekin. Karin Niemen tekemä kansi on edellisen osan tapaan onnistunut.  
  
Arvosana:
   
Takakannesta:
Nörttipoika Pekon tuttu ja turvallinen maailma muuttuu äkillisesti mummon kuollessa. Jo ennen hautajaisia perhe muuttaa maalta mummon vanhaan asuntoon Helsingin Kallioon. Taakse jäävät vanhat kaverit, edessä on uusi koulu ja uusi kotikaupunki, joka tuntuu oudolla tavalla tutulta. Eräänä iltana oven taakse pöllähtää vielä kummallinen naapuri, jonka hunnutetuilta kasvoilta pilkistävät kiehtovat silmät.

Koulussa Pekko tapaa erikoisen Tuulian, joka kiskoo hänet irti Minecraftin syövereistä keskelle todellista, hengenvaarallista peliä. Mummon kuolema ei ollutkaan onnettomuus vaan raaka murha. Ja tappaja on yhä vapaalla jalalla. Pekko joutuu huomaamaan kantavansa sisällään salaisuutta, josta moni on valmis maksamaan viattomien verellä.

Kiven sisässä on itsenäinen jatko-osa teokselle Kaarnan kätkössä. Se jatkaa reaalifantasiasarjaa Väkiveriset, jossa kotimainen mytologia tunkeutuu elävänä ja kihelmöivänä nuorten arkeen. Jännitystä höystävät huumori ja ripaus romantiikkaa. Sarja on suunnattu yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.
    
230 sivua, Myllylahti 2017
   
Lisää lukukokemuksia löytyy täällä: Kirjapöllön huhuiluja, The YA Diaries, Oksan hyllyltä
  
Sarjassa ilmestynyt: Kaarnan kätkössä (2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti