sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Leena Krohn: Datura

 "Todellisuus ei rajoitu tuntemaamme maailmaan."
    

Blogissani esiteltävien "harhaisten" teosten esittely jatkuu: Datura - eli harha jonka jokainen näkee. Bloggasin vähän aikaa sitten suomikummaa kirjoittavan Johanna Sinisalon teoksesta Enkelten verta, jossa lukijalle annettiin syytä epäillä tapahtumien todenmukaisuutta. Sana-akrobaatti Leena Krohnin teoksissa on paljon samaa kuin Sinisalon tuotannossa. Näin myös Daturassa, jossa todellisuus rakoilee välillä varsin vahvastikin. Luin Daturasta ensimmäisen kerran Raijan blogista, ja nimi jäi päähän. Kun Sinisalon Auringon ytimessä mainittiin chilin lisäksi belladonna ja datura, eli hulluruoho, muistin heti tämän kiinnostavia ominaisuuksia sisältävän kasvin mukaan nimetyn teoksen. ja varasin sen kirjastosta
   
Siinä missä Sinisalo koukuttaa lukijansa vaihtelemalla tektilajia lukujen välillä, Krohn kirjoittaa lyhyitä, nopeasti ajassa ja paikassa liikkuvia lukuja, jotka tuntuvat joskus toisistaan irrallisilta tuokiokuvilta, mutta luovat lopulta hyvinkin kiehtovan kokonaisuuden. Jokainen Krohnin teos on kuin moniulotteinen palapeli ja lukijan tehtäväksi jää muodostaa kokonaiskuva. Minun kuvastani jäi taas muutama pala puuttumaan, sen verran kiehtova ja tavoittamaton mieli kirjailijalla on. Datura on lyhyt ja nopealukuinen teos, mutta se sisältää paljon ajatuksia herättävää, jopa filosofista pohdintaa elämästä ja siitä, mitä todellisuus lopulta on.
  
Muistatko että tapasimme sinä vuonna vain kerran, syyskuussa? Etsin keskustan kirjakaupasta teosta, jonka nimi on Kohti robottitietoisuutta, kun huomasin sinun profiilisi lehtihyllyn luona. Selailit jotain ulkomaalaista päivälehteä. edellisenä päivänä oli tapahtunut suuri lento-onnettomuus, jota epäiltiin attentaatiksi, ja tulin ajatelleeksi, että etsit siitä tietoa. (s. 144)
 
Teoksen keskushenkilönä on Uusi Anomalia -nimisen lehden toimitussihteeri, nainen, joka jää  tarkemmin nimeämättä. Päähenkilö saa siskoltaan enkelinpasuunaksi nimetyn kukan, joka paljastuukin daturaksi. Datura on suurissa määrissä nautittuna myrkky, mutta sillä on joskus hoidettu myös astmaa, josta päähenkilökin kärsii. Hän kokeilee ovatko huhut totta ja vähitellen menettää otteensa todellisuudesta, sopimuksenvaraisesta harhasta, jonka jokainen näkee. Lehti tutkii ja julkaisee kaikkea vähänkin outoa ja arkitodellisuudesta poikkeavaa. Esimerkeinä mainittakoon vaikkapa haastattelu vampyyrin kanssa ja leipäjuustoon ilmestynyt Jeesuksen naama. Julkaisupolitiikka eroaa tosin mm. Ultrasta siinä, että se ei julkaise UFO-havaintoja tai muuta sen suuntaista.
 
Kryptozoologia sen sijaan kuuluu tämän (valitettavasti fiktiivisen) lehden aihepiireihin - aiheesta kiinnostuneille lisää tietoa mm. Magdalena Hain sivuilta. Muutakin kiinnostavaa lehdessä saattaisi olla, esimerkiksi asiaa aikamatkustamisesta, kryoniikasta ja exobiologiasta. Harmillisesti kirjoittajat ovat useimmiten akateemisesti koulutaamattomia, tai tuosta maailmasta eronneita, yksityisiä puhujia. Lehden päätoimittaja Markus, Markiisi, ei itse usko lehdessään julkaistuihin asioihin, mutta flirttailee paranormaalin kanssa.
   
Minua vetivät puoleensa kukat, runot ja unien pimeydessä vaeltavat hehkuvat kuvat, ei niinkään se monimutkainen koneisto, jota kutsutaan yhteiskunnaksi. (s. 159)
 
Luin Krohnilta aikaisemmin viime vuonna ilmestyneet teoksen Hotel Sapiens, johon löysin yhtymäkohtia jo tästä 12 vuotta aikaisemmin ilmestyneestä teoksesta: muutamia poimintoja esitelläkseni, niin arki-ihminen, hyytelö, ajatus kasvien älykkyydestä, automaattikirjoittaminen kuin Nikola Teslakin ilmenevät molemmissa teoksissa. Krohn pohtii teoksessaan mm. luonnossa toistuvia kuvioita (puun juuret ja oksasto vs. keuhkorakkuloiden haaraumat ja verisuonet), vähän samaan tapaan kuin Risto Isomäen teoksessa Sarasvatin hiekkaa puhutaan toistuvista fraktaalikuvioista (hiekanjyvä ja vuori, iso ja pieni aalto). 
   
Datura on paha jumalatar, joka ottaa nauttijansa valtaansa ja näyttää tälle mahdollisia ja mahdottomia maailmoja. Uskallatko tarttua tähän kirjaan ja lukea sen?
  
Arvosana:


Takakannesta:
Todellisuus: harha jonka jokainen näkee. Hauras rakennelma, jonka voi romahduttaa kaksi huumaavan kasvin siementä... Datura
   
Paranormaaleja ilmiöitä käsittelevän lehden toimitussihteeri kokeilee daturan siemeniä lääkkeeksi astmaansa, ja rohto tepsiikin. Sivuvaikutukset vain yllättävät.
  
Toimitussihteeri tapaa työssään erikoisia ihmisiä. Jotkut uskovat olevansa vampyyreja tai muuttuvansa toisinaan läpinäkyviksi, toiset harrastavat kallonporausta tai itsensä amputointia. Omalaatuisuudessaankin he ovat kuten me kaikki: etsivät merkkejä, hahmoja, kuvia, viestejä maailmankaikkeuden välinpitämättömyydestä.
  
Datura on vaarallinen rohto. Se rei'ittää todellisuuden ohuen kudoksen ja muuntaa käyttäjänsä aisteja, muistia ja maailmankuvaa.
  
211 sivua, WSOY 2001
    
Kirja luettu myös täällä: Risingshadow, Taikakirjaimet, Kirjavinkit, Saran kirjat
 
Samantyylisiä kirjoja: Johanna Sinisalo: Auringon ydin, Enkelten verta, Leena Krohn: Hotel Sapiens, Tainaron

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti