maanantai 17. kesäkuuta 2013

12 tunnin lukumaratooni

Näistä lukumaratooneista olen kuullut parin blogivuoteni aikana monessakin kirjablogissa, ja jo pidemmän aikaa olen haaveillut itsekin tekeväni saman. Nyt viime päivinä on ollut maratooneja ainakin blogeissa Tea with Anna Karenina ja Elegia.
    
Koska viimeaikaisessa kirjablogikeskustelussa on todettu, että blogaajat lukevat vain uutuuksia (ja hehkuttavat vain samoja kirjoja), valitsin hyllyni kätköistä ja hain vielä kirjastosta lisää kirjoja, jotka edustavat vähemmän luettuja genrejä (eli mm. runoja, näytelmiä ja novelleja). Kirjoitus/ilmestymisvuodetkin kirjoissa ovat ihan muuta kuin viime aikaisia. Esimerkiksi Keisarinnan hovineidon päiväkirjan alkuperä löytyy lähes tuhannen vuotta sitten. Mukaan mahtuu myös uudenpana teoksena Osuuskumman novelliantologia, joka ilmestyi viime huhtikuussa. 
   
Nyt kun lista on kasassa, pitää vain valita päivä, jolloin teokset luen. Keskustelu avomiehen kanssa johti siihen, että luen tämän maratonin huomenna! (Miehellä alkaa työt seitsemältä eli voin aloittaa lukemisen kukon laulun aikaan. Kotiin mies palaa neljän maissa.) Olisin tyytyväinen jos saisin edes osan näistä luettua, tavoitteena kymmenen. Aloituskirjaksi olen valinnut Pikku prinssin ja siitä eteenpäin menen fiiliksen pohjalta.
     
Seuraa etenemistäni kirjablogini Facebook-sivulta. Blogin puolelle postaan luetut kommentteineen sitten kun olen urakkani suorittanut.
   
 

Kirjalistani:

 
Nuortenkirjoja
 •  (2011) Tuulia Aho: Urpukas (s. 186) (Omasta hyllystä)
 •  (2010/2008) David Almond: Naakkakesä (s. 201) (Omasta hyllystä)
 
Satuja
 
Novelleja
 
Runoja
 
Näytelmiä
 
Klassikoita
 
Naisista
 • (2005/n.1058) Sugawara Takasuen tytär: Keisarinnan hovineidon päiväkirja (s. 134) (Omasta hyllystä)
 • (2010/1982) Nora Roberts: Linna Bretagnessa (s. 188) (Omasta hyllystä)
 
Makaaberia
 • (1977/1974) Leif Esper Andersen: Noitaroihu savuaa (s. 86) (Omasta hyllystä)
 • (1991/1986) Guy N. Smith: Kannibaalit (s. 186) (Omasta hyllystä)
   
Vaikuttavaa:
 • (2009/1978) Ian McEwan: Sementtipuutarha (s. 135) (Kirjastosta)
 • (1976/1932) Kahlil Gibran: Vaeltaja (s. 76) (Kirjastosta)

23 kommenttia:

 1. Innolla odotan maratonasi, näinä aikoina maratonareita riittää. :)

  Nyt vasta älysin facebook sivusi, mutta onneksi nyt kuitenkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkaistuin ihan hiljattain oikeasti toteuttamaan tämän. :) Puolikkaalla aloitan, niin ei käy liian rankasti kunnon päälle. :D

   Tuo minun Facebook-linkkini oikeassa palkissa voi olla vähän hämäävä. :)

   Poista
 2. Minullakin on Pikku prinssi lukumaratonia varten varattuna. En ole ihan varma, luenko sen maratonin aikana, mutta nappasin mukaan eilen, kun kävin isäni luona. Pikku prinssin lisäksi en ole lukenut kuin tuon Rowlingin kirjan listaltasi. Ihanan monipuolisesti olet kirjoja valinnut. :) Tsemppiä! Varmaan aamupäivästä maratoniasi seuraan, koska omani ajattelin aloittaa vasta iltapäivällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpäs nyt maratoonareita riittää. Voisi luulla, että ollaan suunniteltu tämä. ;) Tsemppiä sinunkin maratooniin!

   Tavoitteena tosiaankin oli laaja skaala. Onneksi oma hylly tarjosi perusteet ja hain vain pari välikevennystä suosikkirunoilijoiltani kirjastosta (yhtän Eino Leinon lyhyempää teosta ei paikalla sattunut ikävä kyllä olemaan).

   Olen lukenut paljon Anhavan suomentamia haikuja ja tankoja (kirjoitin lukiossa jonkin esseenkin niiden pohjalta) sekä jonkin verran Kahlil Gibranin runoja (etenkin kokoelmista), mutta nyt otin häneltä myös pidemmän tekstin runojen lisäksi.

   Poista
 3. Hauskaa maratonia ja iloa lukemiseen! Listasi kirjat eivät ole minulle tuttuja, paitsi tuo Osuuskumman novelliantologia odottaa lukuvuoroaan kyllä. Ja no Pikku Prinssin olen joskus lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hauska kuulla, että teokseni ovat tuntemattomampia. :) Siihen suuntaan pyrinkin. Oli muuten haastavaa löytää mitään kevyttä luettavaa (siis romaaneja, runothan ovat toki lyhyitä, mutta voivat aihepiiriltään mennä hyvinkin henkilökohtaiseksi ja syvälliseksi). Onneksi oli pari nuortenkirjaa jotka sopivat piitudellaan tähän ja tuo Robertsin naisten "hömppä", joka kerran taettui kirpparilla hihaani.

   Poista
 4. Mukavaa maratonia! Olen listaltasi lukenut Pikku prinssin, Rowlingin kirjan ja Minuuttinovellit. Muutkin näyttävät mielenkiintoisilta. Odottelen arvioitasi!

  Pinosin jo omaa maratoniani silmällä pitäen omasta hyllystä kirjoja. Yritin valita n. 200-sivuisia ja sellaisia, jotka ovat jollakin haastelistalla. Pääasia olisi kuitenkin saada oman hyllyn lukemattomia luetuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minua himottaisi jo heti päästä aloittamaan lukeminen. :D Tämä on kyllä yksi keino saada hyllystä lukemattomien kasaa pienemmäksi. Tunnustan, että omistan varmaan enemmän kirjoja joita en ole lukenut kuin niitä, jotka olisin joskus lukenut. Toivottavasti löydät paljon ehdokkaita listallesi!

   Poista
 5. Onnea maratoonille! Itsekin alkoi heti houkuttaa sama tempaus. :) Voisin koettaa loppukesästä!

  Itse olen lukenut listaltasi vain Rowlingin, joten odottelen innolla mitä näistä tykkäät! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kerron huomenna oliko maratoonilla yhtä hauskaa kuin ennakkoasetelmissani olen ajatellut. :) Toivottavasti ehdin lukea mahdollisimman monta ja erilaista teosta. :)

   Poista
 6. Onnea maratonille!
  Minuuttinovellit luin joskus aikoinaan mutten niistä oikein mitään muista, Kesäyön unelma on hieno ja Keisarinnan hovineidostakin pidin. Pikku prinssi ja Lokki Joonata jakavat mielipiteitä, itse en niille oikein lämmennyt mutta ystävänsä niillä on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Jotenkin en ole yllättynyt, että sinulle nämä vanhemmat teokset ovat tutumpia. :) On noloa kertoa olevansa kirjallisuuden opiskelija, jos ei yhtään Shakespearea ole lukenut! Löysin tämän suloisen pienen kirjan talvella Helsingissä vierailtuani Pasilan kirjastopoistosta.

   Lokki Joonatan on ollut siskoltani lainassa varmaan viisi vuotta. Joskus pian Ouluun muuton jälkeen lainasin. Samainen sisko antoi Keisarinnan hovineidon päiväkirjan lahjaksi muutama vuosi sitten. En ollut aikaisemmin törmäänyt siihen.

   Siskoni on myös vuosia puhunut Pikku Prinssin puolesta, enkä ole koskaan aikaisemmin ajatellut lukevani teosta - en ennen kuin voitin Saran kirja-arvonnan, jossa tämäkin klassikko oli mukana. Olen saanut käsityksen, että teos on aika surullinen, siksi sen otan ensimmäisenä käsittelyyn, jotta voin seuraavilla teoksilla tarvittaessa nostaa mielialaani.

   Poista
 7. Onnea maratooniin! Toisten maratooneja on hauska seurata :)
  Mä pidin sellaisen keväällä, 24h, ja se oli oikein hauskaa. Suunnittelen kesäksi 12h maratoonia, kun haluaisin laittaa vauhtia tuolle kauhean korkealle kasalle kirjoja jotka kummittelevat hyllyn reunalla.

  Pikku Prinssin itseasiassa luin oman maratoonin aikana. Siuntio Silosäikeen tarinat on Potter-fanille tuttu :) Ja Sementtipuutarhan luin jonkin aikaa sitten. Se oli hieman outo, mutta ihan luettava. Minuuttinovelleja jouduin lukemaan luovan kirjoittamisen kurssilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Toivottavasti pystyn tarjoamaan hyvää vihdettä. :) 24h olisi ollut minulle liian hurja (näin nopealla ajastuksella ja harjoittelematta ensin). :D

   Lukiossa olin normikouluajan jälkeen järjestettävällä luovan kirjoittamisen kurssilla. Siellä ei kyllä koskaan luettu mitään (paitsi toisten kurssilaisten tekstejä mm. Spoon River antologiaa mukaillen - käytiin hautausmaalla etsimässä kiva hautakivi, josta saadun hahmon elämästä ja kuolemasta kirjoitimme).

   Sementtipuutarhan bongasin TWAKin maratoonista. Se vaikutti tosiaan varsin erikoiselta, mitä etsin muita lukukokemuksia. Tässä on jopa pari lukudiplomihaasteen teosta mukana, nuo Miuuuttinovellit ja Oikukas tuuli.

   Poista
 8. Kesäyön unelman olen joskus lukenut, ja se oli muistaakseni ihanan maaginen. Tai ainakin Romeoon ja Juliaan verrattuna se oli paljon parempi :D Pikku prinssinkin voisi joskus lukaista ja ottaa selvää miksi niin moni sitä rakastaa. Kaikki muut ovatkin sitten täysin tuntemattomia, eli innolla seuraan maratoniasi kun sen aloitat :) Onnea koitokseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Jännittävää huomata, että tässä on paljon ihmisille tuntemattomia kirjoja, vaikka minusta osa onkin sellaisia klassikoita, jotka varmasti kaikki ovat lukeneet.

   Pikku prinssiä on kehuttu kovasti kaikkialla (joskin muutamat hajaäänet ovat myös jakaneet mielipiteitä toiseenkin suuntaan), ja yllättävän monet ovat kertoneet samaa kuin minäkin: ei ole kirjaan tullut tartuttua aikaisemmin. Minulle syynä on varmaan perinteikäs ylihypetys.

   Kirjat, jotka saavat liikaa huomiota tippuvat melko automaattisesti pois lukulistoiltani. Tässä onkin siis minulle paljon muitakin haasteita edessä kuin vain maratooni. On kirjoja ja tyylilajeja joita en ole ennen ajatellut lukevani. (Puhun siis erityisesti näytelmistä, joskin lukiossa olen äidinkielen kurssille lukenut kaverin kanssa ja hänen valitsemansa Moliéren Saiturin ja pidin siitä!).

   Poista
  2. Ei kun hups, Kahden vuoden loma-ajan olen sittenkin joskus aikoinaan lukenut, en vain muistanut siitä mitään.

   Ja mullakin taitaa olla juuri tuo ylihypetys suurimpana syynä, miksi tiettyihin kirjoihin ei oikein jaksa paneutua. Jos joku ottaa Pikku prinssi -tatuoinnin ja touhottaa sen elämää suuremmasta sanomasta mahdollisimman monelle, niin kyllä mä ainakin siirryn takavasemmalle :D

   Poista
 9. Oi, ainakaan sinulla ei lopu luettava kesken. Voi olla, että tuolla kirjamäärällä joudut pitämään toisen maratonin heti perään. ;)

  Lokki Joonatan ja Siuntio Silosäkeen tarinat nousivat tuolta ainakin sellaisina esiin, joista haluaisin mielipiteesi lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieheni sanoi ihan samaa. :D No, katsoo mitä "jää yli" ja sitten vaikka myöhemmin kesällä pitää toisen session.

   Lokki Joonatan ja Siuntio Silosäkeen tarinat ovat aika korkealla minullakin todennäköisessä lopullisessa lukusaaliissa. :)

   Poista
 10. Tuttuja listalatasi ovat Sementtipuutarha, Vaeltaja, Pirkku prinssi ja Lokki Joonatan.

  Minä sivusta seuraan ja ihmettelen, mistä löytyy 24 tuntia aikaa lukemiseen...Minulla sellainen aika on jossain vanhainkodissa sitten ehkä;) Pääsen iltaisin lukemaan vasta noin klo 22-23, ja usein jaksan lukea suden hetkeen, mutta puutarha-aikana sammun kuin kynttilälyhty paljon aikaisemmin.

  Onnea maratonille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Onneksi en koko maratonia ottanut, tämä puolikaskin oli aika hurja ja henkisesti uuvuttava. :)

   Poista
 11. Mahtava variaatio kirjoja! Stemppiä! :)

  VastaaPoista