torstai 7. tammikuuta 2021

Joulukuun luetut ja vuosikooste 2020

   
Tämän postauksen kirjoittamiseen kului aivan liikaa aikaa siihen nähden, mitä se sisältää, kiitos Bloggerin päivittyneen editorin, joka kaatuu Chromessa joka ikinen kerta, kun linkitän jotain tai copy/pastetan tekstin osia eri paikkoihin (tässä isoin syy siihen, miksi bloggasin viime vuonna vähemmän kuin aiemmin ja miksi bloggaamattomat kirjat keikkuvat työpöytäni nurkalla pelottavan korkeana pinona), joten jouduin käyttämään linkityksiin Firefoxia, jossa Bloggerilla on sitten taas ihan omat ongelmansa. Lisäksi hiireni rulla päätti ottaa lopputilin... RIP
  
Harvoin on vuoden vaihtumisesta iloittu niin paljoa kuin nyt, kun vuosi 2020 on takana. Samat ongelmat pandemian kanssa toki jatkuvat vielä niin kauan kunnes kaikki on rokotettu (talouden elpymisestä yms. puhumattakaan), mutta valoa on jo nähtävissä tunnelin päässä - ainakin toive päivänvalon lisääntymisestä, kun menemme taas kohti kesää. Sitä ennen on nautittava lumesta ja kylmimmäksi povatusta talvesta kymmeneen vuoteen! 
  
Ja ennen kaikkea koota joulukuun ja koko vuoden 2020 kirjalliset kuulumiset. Joulukuussa luin kymmenen kirjaa (2316 sivua). Parhaita lukuhetkiä tarjoilivat Monstress-sarjakuva, Myrskynvartijan saari, Domowik ja Yöjuna
 • Karin Erlandsson & Peter Bergting: Yöjuna
 • Hilkka Liitsola: Kajonsaari
 • Catherine Doyle: Myrskynvartijan saari
 • Hannele Lampela: Talventaian tarinoita - Lumikuningattaren lumous
 • Vuokko Hurme: Tiukun salaisuus
 • Ilkka Auer: Domowik
 • Kore Yamazaki: Velhon morsian 12
 • Kirste Paltto: Luohtojärven merkillinen maailma
 • Marjorie Liu & Sana Takeda: Monstress vol. 2 - The Blood & Monstress vol. 3 - Haven
  
Kirjavuosi 2020 oli vallitsevasta maailmantilaasteestakin johtuen erityinen. Luin yhteensä 153 kirjaa, joista peräti kuudelle annoin täydet 5/5. Edellisen kerran olen antanut kirjalle saman arvosanan 2018, kun luin Holly Bournen Mitä tytön täytyy tehdä? Ehkä upposin tavallistakin syvemmin kirjojen tarjoamaan eskapismiin tai sitten luin vain poikkeuksellisen hyviä kirjoja. Tein jossain vaiheessa vuotta havainnon, että olen lukenut todella paljon ja hyvää suomalaista kirjallisuutta, etenkin lastenosastolta.
 
Osallistuin lukuisiin lukuhaasteisiin, kuten kirjabloggaajien klassikkohaasteen kierroksille 10 (Octavia E. Butler: Aamunkoitto) ja 11 (Aili Somersalo: Mestaritontun seikkailut) sekä Klassikkokesä -haasteeseen Instagramissa. Osallistuin myös kahteen sarjakuvahaasteeseen (Kesän 2020 sarjishaaste ja #sarjakuvasyksy2020), jotka nostivat luettujen kokonaismäärää, kun luin sarjakuvia haasteiden ulkopuolellakin - kaikki yhteenlaskettuna huimat 42 teosta.
  
Tähän mennessä parhaiten sujuneen Helmet -lukuhaasteen kooste löytyy täältä (sain haasteesta merkittyä 46/50 kohtaa luetuiksi). Lisäksi vuoteen mahtui Joka päivä on naistenpäivä -haaste, dekkariviikko, naistenviikko, YA-lukuhaaste, kirjabloggaajien joulukalenteri (joka on kyllä ehkä enemmin tempaus kuin haaste) ja Popsugar reading challenge, jota suoritin siskojeni kanssa. Lukumaratoneja kertyi viisi. 
  
Vedin vuosittain toistuvat Minna Canth -lukuhaasteen, Pride -lukuhaasteen (joka oli tänä vuonna vielä tärkeämpi, koska kulkueita ei järjestetty. Tein haasteen tiimoilta yhteistyötä Kuopion kaupunginkirjaston kanssa vinkkaamalla sateenkaarevaa luettavaa Zoomissa, Kallion kirjastossa järjestettiin kirjanäyttely top 20 LGBTQ+ lemppareistani ja myös lähikirjastosta täällä Oulussa bongasin sateenkaarikirjahyllyn, missä mainostettiin haastettani) ja Halloween-lukuhaasteen. Scifi-lukuhaasteeni päättyi ja pidin muutaman kuukauden taukoa ennen kuin julistin uuden vuoden mittaisen lukuhaasteeni eli Kirja, jota en halunnut lukea (päättyy elokuun 2021 lopussa).
  
Lukupiiri joutui pandemian takia tauolle, kunnes syksyllä elvytin sen virtuaalimuodossa Discord-ryhmänä. Luin siis vuoden aikana vain viisi lukupiirikirjaa (keväällä Rainbow Rowellin Eleanor & Park ja Judith Kerrin Kun Hitler varasti vaaleanpunaisen kanin, syksyllä Maja Lunden Sininen, Laura Ingalls Wilderin Pieni talo suuressa metsässä ja Colin Greenlandin Harmin tiellä, joka tosin minulla on vielä vähän kesken). Äänestin myös Blogistanian kirjallisuuspankintoehdokkaita ja toimin Blogistanian Kuopuksen ääntenlaskijana. Palkintojenjakoa ei viime vuonna sattuneesta syystä tehty.
  
Kuten viimeksikin, "virallisen" Top nine -listan sijaan valitsin tänäkin vuonna omat yhdeksän suosikkiani kirjakuvista, joita vuoden aikana julkaisin Instagram tililläni. 
  
  

Vuoden parhaat kirjat 

 1. Marja Aho: Puunhalaaja
 2. Vuokko Hurme: Kiepaus
 3. Kim Liggett: Armonvuosi
 4. Hilkka Liitsola: Kajo, kuunvalo ja kolmikolkka
 5. Mikki Lish & Kelly Ngai: Taikuuden talo
 6. Anniina Mikama: Tinasotamiehet
 7. Beth O'Leary: Kimppakämppä
 8. Sari Peltoniemi: Täältä minä karkaan
 9. Margaret Rogerson: Kirjojen tytär
 10. Ruta Sepetys: Harmaata valoa
 11. Neal Shusterman: Scythe
 12. Jen Wang: The Prince and the Dressmaker
  

Suomikumma -haaste 2020

 1. Kirjassa esiintyy kissa - Jemina Kuisma: Terra Antiqua
 2. Kirjan henkilöillä on erikoisia kykyjä tai voimia - Maria Turtschaninoff: Maresi
 3. Kirja on luokiteltu fantasiaksi - Aila Meriluoto: Vihreä tukka
 4. Kirja on novellikokoelma - Magdalena Hai: Haiseva käsi
 5. Kirjassa joku kuolee - Salla Simukka: Lukitut
 6. Kirja kirjailijalta, jota fanitat - Anniina Mikama: Tinasotamiehet
 7. Kirjassa ollaan avaruudessa - Taru Kumara-Moisio: Ihmisversoja 
 8. Kirjassa sukulaisuus tai vanhemmuus ovat tärkeitä - Tuutikki Tolonen: Agnes ja unien avain
 9. Kirja on dystopia - Sari Peltoniemi: Täältä minä karkaan
 10. Kirjassa on homo-, lesbo-, bi- ja/tai panseksuaalisuusteemoja - Joona Koiranen (toim.): Äänellä jonka kuulet - Spekulatiivisia novelleja sukupuolen moninaisuudesta 
 11. Kirja on luokiteltu lasten- tai nuortenkirjaksi - Vuokko Hurme: Kiepaus
 12. Kirjassa on ihmissusia - Ilkka Auer: Domowik
 13. Kirjassa käsitellään suomalaista kansanperinnettä - Sami Makkonen: Kalevala - Sampo
 14. Kirja on osa jotain sarjaa - Sari Luhtanen: Isadella - Sydän murskana
 15. Kirjassa ollaan aavikolla
 16. Kirjassa on seksikohtaus tai useampia - Susanna Hynynen & Dess terentjeva: Neonkaupunki
 17. Kirja sijoittuu Nyky-Suomeen - Hannele Lampela: Lumikuningattaren lumous
 18. Kirja on vaihtoehtohistoriallinen - Briitta hepo-Oja: Suomea lohikäärmeille
 19. Kirjassa kuvataan tiedettä ja tutkimusta - Anniina Mikama: Huijarin oppipoika
 20. Kirja kuvaa ilmastonmuutosta - Piia Leino: Yliaika 
 21. Kirjassa ollaan metsässä - Vuokko Hurme: Kaipaus
 22. Kirjan on julkaissut pienkustantamo - Liliana Lento: Koivu ja pihlaja
 23. Kirjassa käsitellään sukupuolirooleja - Anne-Maija Aalto: Korento
 24. Kirjassa on yliluonnollista kauhua - Hertta Vierula: Kuollut tyttö ja muita tarinoita Maatuvanlaaksosta
 25. Kirjassa eläimillä on tärkeä rooli - J.S. Meresmaa: Dodo
 26. Kirjassa on rakkaustarina - Aili Somersalo: Mestaritontun seikkailut

Ei-valkoisten ja ei-miesten kirjoittamat kirjat -haasteen kooste

  
Luin haasteeseen sopivia teoksia peräti 17. Suurin osa on sarjakuvia, mutta joukkoon mahtui myös kuvakirja, lasten- ja nuorten romaaneja, novellikokoelma, uutuuksia ja klassikoita, suomeksi ja englanniksi. Parhaita lukemiani olivat Monstress-sarjakuva, Harmaata valoa, The Prince and the Dressmaker, Persepolis 1 ja Taikuuden talo
  
Tulkitsin haastetta niin, että rodustetuksi voivat tulla myös esimerkiksi Yhdysvalloissa syntyneet kirjailijat, joilla on yksi tai useampi aasialainen vanhempi. Rodullistamisessa kun on kyse siitä, kuinka joku tulkitsee ihmisen ulkonäköä, eli aasialaisia piirteitä omaavat ihmiset ovat mitä luultavimmin, harmillisesti kohdanneet rasismia jossain määrin ulkonäkönsä takia. Mukana on myös niin juutalaisia, saamelainen, israelilainen, iranilainen kuin trans- ja muunsukupuolinenkin kirjailija, sillä haasteeseen sopivat hyvin monenlaiset ihmisryhmät.
  

  

Kauneimmat kannet 2020

 • Anne-Maija Aalto: Korento
 • Marja Aho: Puunhalaaja
 • Leigh Bardugo: Saarto ja myrsky
 • Karin Erlandsson & Peter Bergting: Yöjuna
 • Susanna Hynynen & Dess Terentjeva: Neonkaupunki
 • Anniina Mikama: Huijarin oppipoika
 • Margaret Rogerson: Kirjojen tytär
 • Brian Selznick: Wonderstruck
 • Ruta Sepetys: Harmaata valoa
   

Tilastoja vuoden 2020 luetuista:

 • Luin 62 suomalaista, 73 käännettyä ja 20 englanniksi kirjoitettua teosta
 • Klassikoita luin 12, vuonna 2020 ilmestyneitä 70 joista arvostelukappaleena olin pyytänyt tai saanut 38 teosta
 • Kirjastosta lainasin 110 teosta ja omasta hyllystä luin 7 kirjaa, tosin näistä vain neljä oli hyllynlämmittäjiä
 • Vanhimmat teokset olivat Minna Canthin novelli Hanna (1886), Aili Somersalon lastenkirjaklassikko Mestaritontun seikkailut (1919) ja Tove jansson muumikirja Taikurin hattu (1948)
 • Teoksista 59 oli suunnattu lapsille ja 39 oli nuortenkirjoja tai YA:ta
 • Fantasiaksi luokittelin oli 26 kirjaa ja 23 oli scifiä tai dystopiaa (sarjakuvista en näitä laskenut), dekkareita luin kaksi ja kauhua peräti 9, suurimman osan halloweenina, novelleja tai novellikokoelmiakin kertyi 4, säeromaaneja luin yhden ja sarjakuvia 42
 • Top kotimaiset kustantamot olivat WSOY (18 teosta), Otava (15 teosta), Tammi (11 teosta), Punainen Jättiläinen (7 teosta), Karisto (7 teosta) ja S&S (6 teosta), mikä kattaa jo melkein puolet vuoden luetuista. Luin kaksi tai useamman kirjan myös seuraavilta kustantamoilta: Arktinen Banaani, Atrain & Nord, Aula & Co, Aurinko kustannus, Bazar, Egmont, Gummerus, Jalava, Kumma kustannus, Lasten Keskus, Like, Myllylahti, Mäkelä, Nemo, Sangatsu Manga, Sitruuna ja Teos. Lisäksi luin yhden kirjan 21 muulta kotimaiselta entiseltä tai nykyiseltä kustantamolta. 
 • Luin kaksi tai useamman kirjan 19 kirjailijalta, joista suomalaisia oli 9. Sarjakuvapuolelta luin 6 teosta Nagabelta, 4 Yukito Kishirolta ja 3 Marjorie Liulta. Kirjoista eniten luin Vuokko Hurmeen tuotantoa 4 teoksen verran ja Magdalena Hailta 3. 
 • Arvostelin yhden teoksen Nörttitytöille (Kassandra Montag: Tulvan jälkeen), neljä Tähtivaeltajaan (Anne-Maija Aalto: Korento, Magdalena Hai: Kuolleiden kirja, Susanna Hynynen & Dess Terentjeva: Neonkaupunki, Liliana Lento: Koivu ja pihlaja) ja yhden Risingshadowlle (Karen Thompson Walker: Ihmeiden aika)
    

   

Luetut #hyllynlämmittäjä -haasteen teokset

 • Julie Murphy: Dumplin
 • Rainbow Rowell: Eleanor & Park
 • Mats Strandberg & Sara B. Elfgren: Piiri
 • Maria Turtschaninoff: Maresi
   

Kirjahyllyn aarteet 2 -haasteen kooste:

 • Colin Greenland: Harmin tiellä - Tämän luin lukupiirissä. Kirja jää omaan hyllyyn, mutta ei siksi, että lukukokemus olisi ollut niin hyvä, vaan muistoksi tästä vuodesta. Ostin sen nimittäin kirpparilta keväällä juuri ennen kuin meni koronan takia kiinni. 
 • Aila Meriluoto: Vihreä tukka - Tämänkin olen ostanut kirpparilta, mutta Helsingistä, kun Hel-YA järjestettiin toista kertaa. Kirja etsii uutta kotia.
 • Julie Murphy: Dumplin - Tämän ostin Helsingin kirjamessuilta, kahden euron osastolta 2019. Kirja ei jää omaan hyllyyn. 
 • Rainbow Rowell: Eleanor & Park - Samaan aikaan kuin löysin Dumplinin ostin tämänkin. Ei saa pysyvää paikkaa hyllystä.
 • Mats Strandberg & Sara B. Elfgren: Piiri - Ja vuoden 2017 Kirjamessujen 2€ laareilta tämäkin. Ei ole tämäkään jäämässä hyllyyn. 
 • Maria Turtschaninoff: Maresi - Tämän ostin kirpparilta 2019 Helsingin kirjamessujen aikaan, mutta en Messukeskukselta vaan Fidasta. Tämä on siirtynyt jo seuraavalle lukijalle. 
 • Laura Ingalls Wilder: Pieni talo suuressa metsässä - Tämäkin on kirppariostos, jonka tein kaksi vuotta sitten uudenvuoden vaihteessa käydessäni vierailemassa Kuopiossa äitini ja siskoni perheen luona. Tämä jää omaan hyllyyn muiden tyttökirjaklssikoiden kanssa. 
     

Tammikuun lukupino


Vuoden ekassa lukupinossa on joukko viime vuoden lukupinoista lukematta jääneitä ja mm. klassikkohaasteen teos.
 • Max Brallier & Douglas Holgate: Maailman viimeiset tyypit - Kosminen kauhu
 • Ørjan Nordhus Karlsson: Peilin takana
 • Robert C. O'Brien: Tohtori L - Vieras kuolleesta maailmasta
 • Chris Rylander: Gregin kohtalo
 • Christal Snow: Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku
 • Thomas taylor: Gargantis
 • Ilona Tomi: Muuria ei ole
 • Evie Wyld: Me olemme susia
  

6 kommenttia:

 1. Hieno lukuvuosi takana. Kiitos, lukuhaasteeseen osallistumisesta.
  Lukuiloa tälle vuodelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli kyllä minustakin kaikesta huolimatta hyvä vuosi, vaikka joutuikin tekemään paljon kompromisseja ja asioita uudella tavalla. Onneksi on hyvää kirjallisuutta, joka auttaa. ♥ Kiitos lukuhaasteestasi ja ihanaa kirjavuotta sinullekin!

   Poista
 2. Olet lukenut todella paljon ja monipuolisesti. Ja olet osallistunut useisiin haasteisiinkiin. - Tuosta vuoden parhaat kirjasi -listasta en ole lukenut yhtään! Mukavaa lukuvuotta 2021!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haasteet auttavat kyllä kurottelemaan laajemmalle, vaikka sitä tuleekin niin usein pysyteltyä omalla mukavuusalueellaan. Ja yhtään kirjaan en ole joutunut pakko-lukemaan, antavat aina jotakin takaisinkin siitä, mitä niille antaa. Näkee kyllä hyvin, että me kirjabloggaajat emme kaikki lue vain samoja kirjoja, niin kuin joskus on väitetty. Ihanaa kirjavuotta sinullekin, Anneli! ♥

   Poista
 3. Sulla ollu vuosi täynnä mielenkiintosia kirjoja.

  Kiitos mun lukuhaasteeseen osallistumisesta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikesta huolimatta tuli ihan hyvä kirjavuosi. Mielenkiinnolla odottelen, millaiseksi tämä muodostuu.

   Kiitos kivasta haasteesta! ♥

   Poista