lauantai 1. kesäkuuta 2019

Scifi-lukuhaaste (1.6.2019 - 31.5.2020)

Lukuhaasteet ovat ihania, etenkin silloin kun ne haastavat lukemaan kirjallisuutta jostakin mielenkiintoisesta näkökulmasta. Kun edellinen vuoden mittainen haasteeni Jatkumo (kooste täällä) päättyi, syntyi heti ajatus seuraavasta, mutta halusin pitää vähän aikaa taukoa. Tällä kertaa halusin tarkkaan rajatun teeman. Katselin lukupinoon kerääntyneitä teoksia ja mietin viime aikojen kiinnostuksen kohteitani. Niinpä teemaksi valikoitui scifi.
  
Scifi-kirjallisuus on hyvin laaja käsite, se kattaa niin kovan ja pehmeän tieteiskirjallisuuden, avaruusoopperan, aikamatkustamisen, vaihtoehtohistoriat ja rinnakkaisulottuvuudet, dystopian ja utopian sekä punkit (kyberpunk, steampunk, solarpunk, velopunk, clockpunk, teslapunk, dieselpunk, atomipunk jne.). Yksi kirja saattaa mennä useampaan lokeroon ja sisältää myös aineksia scifin ulkopuolelta, kuten fantasiaa, historiaa, rikosmysteeriä ja kauhua. 
  
Scifin juuret ovat 1800-luvun klassikoissa, kuten Jules Vernen ja H.G. Wellsin teoksissa. Niissä esiteltiin keksintöjä, joita ei vielä ollut olemassa, tavoiteltiin kohti taivaita ja kohdattiin avaruuden muukalaisia. Scifi on aina herättänyt ajatuksia ihmisyydestä ja ruokkinut mielikuvitusta mahdollisilla ja mahdottomillakin maailmoilla. Onpa genreä kiittäminen monista nykyään käyttämistämme teknologisista laitteistakin, vaikka vielä ei meillä olekaan lentäviä autoja.
  
Scifi on usein hyvin visuaalista, mutta se voi olla myös hyvin hienovaraista. Se voi olla yhteiskuntakriittistä, herättää ajatuksia nykyhetkestämme kärjistämällä jo olemassa olevia ongelmia, sekä tarjota ratkaisuja niihin. Olen aina pitänyt scifistä, etenkin dystopia oli pitkään suosikkigereni, mutta viime aikoina maailmamme tila ja uutisissa kerrotut karut totuudet ovat saaneet hakeutumaan muidenkin lajityyppien pariin. Onneksi scifistä löytyy myös valoisampia kuvauksia tulevaisuudesta.
  
Haaste kestää vuoden (1.6.2019-31.5.2020) ja somessa voi käyttää aihetunnistetta #scifilukuhaaste. Haastan mukaan nekin lukijat, jotka eivät tyypillisesti hakeudu scifi-kirjallisuuden pariin. Luulen, että jokaiselle löytyy sopivaa luettavaa tämän laajan genren sisältä ja voi olla, että olet jo lukenutkin scifiä edes sitä huomaamatta. Jos kuitenkin tuntuu, että valinnan varaa on liikaakin, niin postauksen lopussa vielä muutamia vinkkejä. Haaste on suoritettu, kun luet yhdenkin scifiksi luokitellun kirjan, mutta innokkaimmat lukevat kirjan jokaisesta kategoriasta. Ilmoittaudu mukaan tämän postauksen kommenteissa.

Haasteessa mukana:
 

Lukuvinkkejä

   
Nykyisiä ja tulevia klassikoita:
  
Uutuuksia:
   
Suomalaisia:

Ajatuksia herättäviä:
  
Dystopioita, ekokatastrofeja ja post-apokalyptisiä maailmoja:
  
Nuortenkirjoja:
  
Mahdollisia ja mahdottomia maailmoja:
   
Sovitettu elokuvaksi tai tv-sarjaksi:
   
Sarjakuvia:
  • Robert Kirkman: The Walking Dead
  • Yukito Kishiro: Gunnm 
  • Topi Koivisto & Tapio Miettinen: Tunnel Ground - Maanalainen aamunkoitto
  • Hayao Miyazaki: Tuulen laakson Nausicaä
  • Hikaru Miyoshi: Tarkastaja Akane Tsunemori
  • Alan Moore: V niin kuin verikosto
  • Hiroshi Sakurazaka: All You Need Is Kill
  • Masamune Shirow: Appleseed
  • Brian K. Vaughan: Paper Girls tai Saga tai Y: The Last Man
  • Makoto Yukimura: Planetes
   
Kokeellisempaa ja ei-länsimaalaista scifiä: (vinkit kerätty Twitteristä)
  • Darryl Anka: Shards of a Shattered Mirror Book I: Cryptic
  • Aliette de Bodard: esim. The Waiting Stars
  • Liu Cixin: Kolmen kappaleen probleema
  • Jennifer Marie Brissett: Elysium
  • Stanislaw Lem: Solaris tai Voittamaton
  • Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras
  • Sofia Samatar: Monster Portraits
  • J.Y. Yang: esim. Waiting on a Bright Moon

47 kommenttia:

  1. Ehdottomasti mukana!! :)

    VastaaPoista
  2. Ajattelin, että tottakai oon lukenut nämä kaikki - oonhan todellinen spefinörtti - mutta loppusaldoksi tuli 10 kirjaa, ja ainakin kaksi kategoriaa jäivät täysin tyhjiksi! Mukana siis ollaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa mukaan! Scifistä löytyy kyllä valinnavaraa, eikä ihan heti lopu lukeminen. :D

      Poista
  3. Olen mukana haasteessa! Vaikka olenkin jo paljon lukenut scifikirjoja, scifi-sivistyksessä on vielä vielä monia ammottavia aukkoja. Tämä haaste voi antaa motivaatiota lukea niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Minullakin on paljon paikattavaa scifi-tuntemuksessa, etenkin naisten kirjoittamat klassikot on sellainen, johon täytyy perehtyä syvällisemmin.

      Poista
  4. Minäkin voisin osallistua, vaikken todellakaan ole mikään scifin lukija. Mutta tässä voisi olla hyvä kannustin tutusta oudoksi jääneeseen genreen. Laskin, että olen lukenut listaltasi vain kuusi kirjaa eli savottaa kyllä riittää. Minulla on kuitenkin jopa ihan kotihyllyssä muutama scifikirja (mm. Howeyn Siilo ja sen jatko-osat), joten luettavaa on käden ulottuvilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava, että osallistut! :) Scifiä julkaistaan niin monenlaista, että varmasti joukosta löytyy sinullekin mielisiä teoksia. En ole todellakaan mikään scifin asiantuntija, siksikin kivaa haastaa itseään lukemaan lisää ja monipuolisemmin. Tavoitteenani olisi 12 kirjaa, eli yksi kuukaudessa. Lukupinoon on jo päätynyt paljon kaikenlaista.

      Poista
  5. Lähden mukaan! Tämä on juuri sellainen itsensä avartamishaaste joihin pitää välillä osallistua. Ja onneksi paineet suoriutumisesta ovat lähes olemattomat :) Mulla onkin em. kirjoista jo Ishiguro lukulistalla ja ystävyyttä terry Pratchettiin voisi elvytellä samalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että lähdet mukaan! :) Pyrin tekemään tästä mahdollisimman kivuttoman suorittaa ja voihan olla, että kun on sen yhden lukenut, niin innostuu lukemaan enemmänkin.

      Poista
  6. Kiinnostavaa, mukana! Luen scifiä itse asiassa aika paljon, huomaan, kun katson vinkkilistaasi, suuri osa on jo luettu. Mutta paljon löytyy lukematontakin. Kiitos haasteesta! Kulttuuri kukoistaa yrittää muistaa merkkailla haasteeseen tulevat luettavat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Scifiä onneksi löytyy tosi paljon, tässä vain mitä olen lukenut, pari myös ajalta ennen blogin perustamista.

      Poista
  7. Joona K.2/6/19 13:19

    Ehdottaisin lukuvinkkeihin myös listaa ei-länsimaisesta scifistä. Näissä monesti näkökulmat ja asetelmat ovat hyvin erilaisia kuin valtavirta-scifissä. Monia on myös suomennettu, vaikka toki huomattavasti vähemmän kuin amerikkalaista scifiä.

    Myös kokeellisesta scifistä olisi kiinnostavaa saada listaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Listalla on vain teoksia, jotka olen jo lukenut, pari myös ennen blogin perustamistakin. Omalla lukulistalla haastetta ajatellen on mm. Rivers Soomonin Menneisyden kaiku ja Octavia E. Butlerin teoksia, tiedä sitten voiko heidät laskea ei-länsimaalaisiksi.

      Venäläiseen scifiin olisi myös kiinnostavaa tutustua lisää Strugatksin veljesten ja Gluhovskin lisäksi, esimerkiksi Isaac Asimoviin, vaikka tämä liki koko elämänsä asuikin Yhdysvalloissa. Myös eurooppalaisista klassikkokirjailijoista pitäisi lukea ainakin Stanislaw Lemiä ja J. G. Ballardia.

      Kokeellisesta kirjallisuudesta kokonaisuudessakaan en tiedä juurikaan mitään, mutta jos jollakin olisi antaa esimerkkejä erityisesti scifin osalta, niin kiinnostaisi kuulla.

      Poista
  8. No nyt on haaste, jossa on mulle haastetta! Mulla on ainakin yks Octavia Butlerin kirja kesäkirjapinossa, joten lähdenpä mukaan. Musta ois Joona K:n tapaan kiinnostavaa saada vinkkejä ei-länsimaisesta scifistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun lähdet mukaan. Minullakin on Butleria lukupinossa. :)

      Poista
  9. Mukana! Useampia listallasi mainittuja olinkin jo lukenut, mutta vielä on paljon sellaista, johon haluaisin tutustua. Tässä tulikin hyvä syy siihen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että osallistut! Luulin, että olen lukenut enemmänkin scifiä, mutta olikin haastavaa saada listattua edes noin paljon teoksia, ilman, että otan mukaan sarjojen jatko-osia tai useampaa teosta samalta kirjailijalta. Niinpä tämä on itsellekikin loistava tilaisuus syventää genren tuntemusta.

      Poista
  10. O.E. Lönnberg2/6/19 20:10

    Mukana! Tällä hetkellä Helmet-haaste käynnissä, mutta nämä ei onneksi sulje toisiaan pois, päin vastoin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa mukaan! Itsekin suoritan Helmet-haastetta ja joitakin muitakin. Haastavaa lukemista, lukuhaasteita yhteen paikkaan koostavan blogin toisena ylläpitäjänä tulee törmättyä jatkuvasti kiinnostaviin haasteisiin eikä itsehillintä aina riitä olemaan lähtemättä niihin mukaan.

      Poista
  11. Lähdempä mukaan kun lukuaikaa on näin runsaasti. Ei ole kovin paljon kirjoja tullut luettua tänä vuonna, mutta ehkä se into löytyy vielä. Mukana siis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippua! Minä tykkään vuoden mittaisista haasteista, kun siinä ehtii yleensä lukemaan jotain aiheeseen sopivaa ihan vahingossakin. Lyhyissä haasteissa on, no, haastetta, että ehtii suunnitella lukemisensa vaikkapa viikon mittaiselle lukuhaasteelle. Niistä yleensä tuleekin infoa hyvissä ajoin. Tai niin kuin klassikkohaaste, joka toisintuu puolivuosittaina aina samana päivänä.

      Poista
  12. Mukana myöskin! Kiva kun pykäsit tämmöisen haasteen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Tämä haaste on ollut mielessäni jo monta kuukautta. :)

      Poista
  13. Kyllä vain mukana :)

    VastaaPoista
  14. Lähden mukaan! Ihana lukuhaasteen aihe tämä scifi, jota niin moni karsastaa (ja lukee tajuamattaan, että tämäkin oli itse asiassa scifiä) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippua! Tervetuloa mukaan. ♥ Scifi on tosiaan sellainen genre, jota moni katsoo (suotta) pitkin nenänvarttaan ja tosiaan saattaa silti olla lukenut genren teoksia aivan huomaamattaan. Monihan laittaa esimerkiksi dystopian fantasiagenreen... O.o

      Poista
    2. Joo, tai ei laita dystopiaa kumpaankaan. Sitäkin oon nähnyt/kuullut ^^;

      Poista
    3. Scifiin menee kyllä joskus tosi outojakin teoksia, esimerkiksi Karen Joy Fowlerin Olimme ihan suunniltamme oli luokiteltu Risingshadowlla scifiksi, vaikka kyseessä on todellisiin eläintieteellisiin koetilanteisiin perustuva mainstream romaani. Oli kauhean pettynyt. Se, että romaanissa aka fiktiossa on jotain tieteellistä ei minusta tee siitä vielä tieteisfiktiota.

      Poista
  15. Hei, pitikö tässä haasteessa ilmoittaa, jos on lukenut jotain haasteeseen sopivaa? Minä nimittäin tajusin lukeneeni. :D

    https://todellavaiheessa.blogspot.com/2019/08/hyvan-mielen-scifia-becky-chambersin.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole velvoitetta raportoida kaikesta lukemastaan ennen lopullista koostetta, joskin lukemansa vinkkaaminen haasteen aikana on hyvin suotavaa. :) Enpäs ole kuullut tuosta kirjasta aikaisemmin, vaikuttaa kiinnostavalle.

      Poista
  16. Teen kyllä kokooman, mutta muistaessani laitan tähän:
    Atwoodilta Orjattaresi, ja MaddaMaddam -trilogia, josta olen julkaisuust vasta 1-osan bloggauksen.
    https://joklaaja.blogspot.com/2019/07/margaret-atwood-orjattaresi.html
    https://joklaaja.blogspot.com/2019/08/margaret-atwood-oryx-ja-crake.html
    11.3 Douglas Adams Linnunrata, 3.4.20 Asimovin Aamunkoiton robotit ja 5.4 Robotit ja Imperiumi.
    3.5 Lemin Solaris
    19.5 Hoyle, Hoyle: Viides planeetta.
    Luen parhaillaan Avaruuden kauppamiehiä, mutta en ole päättänyt bloggauspäivää.
    Bradburyn Fahrenheit 451 bloggauksen julkaisen vasta kirjailijan syntymäpäivänä 22.8
    Hyvä haaste, on tullut luettua scifiä, pyrin tekemään koosteen, jonka linkkaan tänne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos väliaikatiedoista, todella kiinnostavia teoksia olet lukenut! Näistä itsekin on tullut luettua Orjattaresi, Oryx ja Crake, Linnunrata sarjasta kolme ensimmäistä osaa (loputkin löytyvät omasta hyllystä, pitäisi jatkaa sarjan parissa), Avaruuden kauppamiehet ja Fahrenheit 451, joka on yksi suosikkini lukemistani klassikoista. Asimovia ja Lemiäkin on tarkoitus jossakin välissä lukea, ehkäpä seuraavan klassikkohaasteen teoksen valitsen jommalta kummalta. Julkaisen vielä haasteen päätyttyä koostepostauksen, jossa listaan kaikki haasteen aikana luetut.

      Poista
    2. Tuossa tuota koostetta vielä.
      https://jokkenrunot.blogspot.com/2020/05/scifi-haaste.html

      Poista
    3. Kiitos linkistä!

      Poista
  17. Mukana ollaan!
    kuunneltua.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että lähdit mukaan haasteeseen! ♥

      Poista
  18. Minulla on nyt kuunneltuna Daniel Åbergin Virus -sarja kokonaan eli 4 kautta sekä jatko-osa Tartunta. Eli yhteensä yli 50 tuntia dystopiaa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo onkin minulla ihan uusi teosnimi, äänikirjapuolelta kun jää paljon kokematta.

      Poista
    2. Lisäksi luettuna on Maria Westin äänikirjasarja Graviton 1-3 sekä Dimitri Gluhovskin Rajalla sarja. Myös seuraavat dystopiat kuuluvat luettuihin: Montag: Tulvan jälkeen ja Hyyrynen: Viimeinen atlantis.
      Näistä kaikista postaukset Blogissani: kuunneltua.blogspot.com löytyvät helpoiten tunnisteilla scifi sekä dystopia.

      Poista
  19. Tein yhteenvedon haasteesta blogiini. Bloggaus ilmestyy 31.5. blogissani. https://todellavaiheessa.blogspot.com/2020/05/scifi-lukuhaaste-yhteenveto.html

    VastaaPoista
  20. Tein koonnin haasteesta blogiin. Kiitos kovasti haasteesta Niina! :)
    http://kirjavaltakunta.blogspot.com/2020/05/scifi-lukuhaasteen-paatos.html

    VastaaPoista